De vakbonden en werkgeversorganisaties zijn het binnen de Groep van Tien eens geworden over de verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid.
Waarover gaat het? Sinds 13 maart beschouwt de federale regering alle tijdelijke werkloosheid als gevolg van het coronavirus als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. In april alleen al kregen 1,2 miljoen werknemers een uitkering als tijdelijk werkloze. In maart deden er 940.000 Belgen een beroep op het systeem.
Het nieuws? De voorzitter van de socialistische vakbond ABVV maakt donderdagavond bekend dat de Groep van 10 akkoord gaat met de verlenging. Ook binnen de federale regering zal de knoop snel doorgehakt worden, want minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) liet al meermaals optekenen dat ze het systeem wou over de zomer wou tillen.
Maar? Het sociaal overleg laat zich meteen gelden. Op 15 juni komen de partners opnieuw samen om een verlenging tot het einde van het jaar te bekijken. ‘De werkgevers zijn vragende partij voor zo’n verlenging. Indien de tijdelijke werkloosheid zo lang aangehouden zou worden, dan zouden we ook kunnen vragen om de werkloosheidsuitkeringen voor de werknemers te verhogen’, waarschuwt Robert Vertenueil van ABVV.
Intussen speelt de kwestie van de uitbetaling van het vakantiegeld aan de werknemers nog. Volgens de ABVV-voorzitter wensen de werkgevers geholpen te worden via lagere sociale bijdragen, die zouden gebeuren via de sociale zekerheid, ‘maar dat weigeren we’.