Smartphone vervangt nu ook… de pil

In Groot-Brittannië is de populariteit van de anticonceptiepil de jongste periode gevoelig teruggevallen. Dat wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de bijval van de applicatie Natural Cycles, die de vrouwelijke vruchtbare periode helpt berekenen.

Vorig jaar zouden ongeveer 5.000 vrouwen van de applicatie gebruik hebben maakt. Inmiddels zou Natural Cycles al 125.000 keer op regelmatige basis worden geactiveerd. De Britse National Health Service (NHS) telde vorig jaar nog 385.000 gebruikers van de traditionele anticonceptiepil. Dat betekende al een daling met 9,8 procent tegenover het jaar voordien. “Vele vrouwen tonen zich argwanend tegenover het gebruik van hormonen,” aldus Jane Dickson, consulent reproductieve gezondheidszorg bij de Oxleas NHS Foundation Trust. “Er wordt dan vaak ook gezocht naar alternatieve oplossingen.” Natural Cycles bepaalt met behulp van veranderingen in de lichaamstemperatuur wanneer het risico op een zwangerschap bij seks onwaarschijnlijk is. De applicatie zou een succesniveau van 93 procent laten optekenen. Daarmee zou Natural Cycles even efficiënt zijn als het diafragma. Het gebruik van de applicatie kost 39,99 pond per jaar.

Kernfysica

“Vele vrouwen stoppen met de anticonceptiepil omdat een aantal rapporten spreken over een verhoogd risico op borstkanker,” aldus Britse artsen. “Ook wordt gewag van bloedklonters en depressies. Sommige vrouwen klagen ook van ongemakkelijke neveneffecten.” Bekki Burbidge, onderdirecteur van de Britse Family Planning Association (FPA), waarschuwt echter dat het verkeerd zou zijn om de applicatie en de anticonceptiepil tegenover elkaar te plaatsen. Burbidge betoogt daarbij dat sommige vrouwen door de pil een groter comfort ervaren, onder meer omdat de maandstonden minder pijnlijk en intens worden. “Bovendien moeten geïnformeerde keuzes worden gemaakt,” aldus Burbidge. “Terwijl de pil in verband wordt gebracht met een licht verhoogd risico op borstkanker, wordt tegelijkertijd de kans op een aantal andere kankers beperkt.” “Vrouwen moeten de keuzes maken die hen de beste oplossing biedt. Het helpt niet om te suggereren dat hormonen en chemische producten steeds ongezond zijn.” Natural Cycles werd ontwikkeld door Elina Berglund, een voormalig kernfysica bij het Cern in Genève. Daarbij kreeg ze de steun van haar collega en echtgenoot Raoul Scherwitzl, met wie ze rond het algoritme een commercieel bedrijf oprichtte. Natural Cycles zegt een dossier voor een erkenning als voorbehoedsmiddel te willen indienen. Op die manier kunnen artsen en centra voor gezinsplanning de toepassing officieel voorschrijven. (mah)