Smartphone wordt snel overbodig

Smartphones hebben op korte tijd bijna de hele wereld veroverd, maar zullen ook snel weer op de achtergrond verdwijnen. Hun plaats zal immers worden ingenomen door een netwerk van intelligente toestellen die door het internet worden verbonden.

Dat is duidelijk naar voor gebracht op de Samsung Developer Conference in San Francisco. Koh Dong-Jin, topman van de mobiele divisie van het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung, riep de technologiespecialisten daarbij op concepten creëren die verder gaan dan de grenzen die door de capaciteitsbeperking van de mobiele telefoon worden gesteld. Centraal in die evolutie staan alledaagse apparaten zoals koelkasten, televisietoestellen en luidsprekers. “In de toekomst overschrijden ervaringen de grenzen van de smartphone,” betoogde Koh Dong-Jin. Volgens Samsung zal de rol van de mobiele telefoon immers worden overgenomen door geconnecteerde apparaten. Met behulp van een digitale assistent en artificiële intelligentie zouden die toestellen beter op de consumentenbehoeftes kunnen inspelen.

Bixby

Op die manier moet uiteindelijk een rechtstreekse communicatie tussen de bewoner en de verschillende apparaten in en rond de woning mogelijk worden. Onder meer kondigde Samsung in dit kader de lancering van zijn intelligente koelkast Family Hub aan. Centraal in de nieuwe wereld van Samsung staat de digitale assistent Bixby, die de concurrentie met collega’s zoals Alexa van Amazon, Siri van Apple en Assistant van Google moet aangaan. Bixby werd al in een Engelse en Koreaanse variant gelanceerd. De digitale assistent zou al door tien miljoen gebruikers zijn geïnstalleerd. Dankzij Bixby moet het in de loop van volgend jaar ook mogelijk worden om verbaal met de Family Hub te communiceren. Volgend jaar worden tevens Mandarijnse en Spaanse versies van de digitale assistent in het vooruitzicht gesteld. Ook versies in een aantal andere Europese talen zouden tot de mogelijkheden behoren. (mah)