Smart: stadswagen die ver vooruit was op zijn tijd verhuist naar China

De productie van de kleine stadsauto Smart verhuist naar China. Het Duitse moederbedrijf Daimler heeft daartoe een overeenkomst gesloten met het Chinese Zhejiang Geely.

Deze laatste heeft al de merken Volvo en Lotus in portefeuille en werd vorig jaar ook aandeelhouder van Daimler. In de Duitse portefeuille zitten dan weer merken als Mercedes-Benz, Mercedes-Maybach en nog een reeks vrachtwagenmerken.

Beide autoproducenten hebben nu aangekondigd om in 2022 samen een nieuwe, volledig elektrische Smart te willen lanceren. Daarvoor wordt een joint venture opgericht, waarin beide 50 procent van de aandelen hebben.

Enkel nog volledig elektrisch

Smart verkoopt sinds begin dit jaar enkel nog volledig elektrische auto’s. Dat blijft ook in de toekomst zo. Het merk blijft ook overal ter wereld verkrijgbaar.

Smart kondigt daarnaast plannen aan om zijn aanbod te vergroten door een model aan te bieden in het zogenaamde B-segment, waartoe ook de Volkswagen Polo en de Renault Clio behoren.

Omdat de Smart voortaan dus in China zal worden geproduceerd, wordt de Daimler-fabriek in het Franse Hambach omgevormd tot het productiecentrum voor een nieuwe compacte elektrische auto van Mercedes-Benz.

Smart was te vroeg

De Smart bestaat ondertussen meer dan 20 jaar, maar zorgde nooit echt voor de verhoopte doorbraak. Dat is opmerkelijk omdat kleine auto’s nu toch al een paar jaar als de toekomst worden gezien. Ook overheden en stadsbesturen beklemtonen steeds vaker de nood aan kleine, zuinige stadswagens.

In België werden vorig jaar 1.741 nieuwe Smarts ingeschreven. Daarmee haalt het merk niet eens een marktaandeel van 0,5%. Wereldwijd zouden er 2,2 miljoen exemplaren op de wegen rijden.

Maar de Smart was waarschijnlijk te vroeg. Lang voordat de mobiliteitsproblematiek en luchtvervuiling in grote steden aan de orde van de dag kwamen, reed deze kleine stadswagen al op onze wegen. De doorbraak moet misschien dus nog komen.

De auto’s in China laten maken zal de kosten wel flink drukken. Dat is nodig, want analisten schatten dat de verliezen inmiddels op meer dan 4 miljard euro. De Smart krijgt in China waarschijnlijk zijn laatste kans.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20