Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben veel Europese landen zich tot LNG gewend om de teruglopende (of zelfs stopgezette) leveringen van Russisch gas via pijpleidingen te vervangen. En het lijkt erop dat deze rage niet afneemt: Slowakije kondigt aan te gaan investeren in een groot infrastructuurproject voor de verwerking van het vloeibare gas.
De LNG-rage gaat door: Slowakije gaat gloednieuwe LNG-terminal aan de Donau bouwen, op een steenworp afstand van zijn hoofdstad

Waarom is dit belangrijk?
Enkele maanden na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne nam Rusland wraak voor de sancties die het kreeg opgelegd door te stoppen met de levering van gas via pijpleidingen aan enkele Europese landen. Die schakelden vervolgens massaal over op LNG, tot vreugde van (onder meer) de Verenigde Staten. Slowakije werd relatief gespaard door Moskou. Gazprom heeft de hoeveelheden verminderd, maar blijft het gas via pijpleidingen naar het land sturen. Dit weerhoudt Bratislava er echter niet van toe te geven aan de voordelen van vloeibaar gas.In het nieuws: Een LNG-terminal aan de Donau.
- Deze week heeft het Slowaakse ministerie van Milieu het groene licht gegeven voor de bouw van een LNG-terminal in de haven van Bratislava.
Verschillende doelstellingen
De details: Een project uit de oude doos.
- Het idee van een terminal dateert van 2016, ruim voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Maar het goedkeuringsproces nam tijd in beslag, veel tijd. Tot deze week, toen het ministerie van Milieu een positief advies gaf.
- In de haven van Bratislava, op minder dan een kilometer van een groot dichtbevolkt gebied, kan nu een LNG-terminal van 5.500 vierkante meter worden gebouwd.
- De kosten van het project bedragen ongeveer 40 miljoen euro.
- De terminal zal op zijn vroegst in 2026 klaar zijn, aldus Euractiv.
Motivatie: Bevoorrading veiligstellen en schepen helpen.
- De Slowaakse autoriteiten hebben twee verklaringen aangevoerd om de bouw van deze LNG-terminal aan de Donau, in het hart van Europa, te rechtvaardigen.
- Enerzijds zal deze terminal volgens een door de Slowaakse krant Pravda geraadpleegd document een “belangrijk element zijn om de continuïteit van de LNG-voorziening te waarborgen, aangezien de huidige LNG-bronnen zich op grote afstand van Bratislava bevinden”.
- Momenteel koopt Slowakije zijn LNG in het buitenland, waarna het via terminals in de omliggende landen wordt ingevoerd.
- Volgens zijn minister van Economie heeft Slowakije op korte termijn echter niets te vrezen.
- “We hebben voldoende gas in Slowakije, dat al verzekerd is voor het volgende seizoen. We worden dus niet bedreigd door grote crisisscenario’s, zelfs niet bij een onderbreking van de doorvoer door Oekraïne”, zei Karel Hirman deze week, geciteerd door Reuters.
- Anderzijds zal de nieuwe installatie het mogelijk maken “de steeds harder groeiende vraag naar LNG te blijven dekken”.
- De LNG in Bratislava zal onder andere worden gebruikt als brandstof voor schepen die in de haven bijtanken. Een milieuvriendelijkere oplossing dan brandstoffen op basis van aardolie.
Een zinloos project?
Uitdagingen: Greenpeace vindt het project “zinloos”.
- Sinds de bekendmaking van het project hebben veel milieuorganisaties zich ertegen verzet, waaronder een van de bekendste, Greenpeace.
- Direct na het besluit van de Slowaakse autoriteiten uitte de organisatie haar verontwaardiging.
- “Wij verwerpen fundamenteel het plan om een LNG-terminal te bouwen in de haven van Bratislava, en we zullen alles in het werk stellen om dit onzinnige idee tegen te houden”, reageerde Greenpeace. De organisatie riep op tot stopzetting van “alle investeringen en de bouw van nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen”.
- Greenpeace vindt dat de voorkeur moet worden gegeven aan bijvoorbeeld waterstof of synthetische brandstoffen.
- Bovendien acht zij de nabijheid van de terminal bij dichtbevolkte gebieden gevaarlijk vanwege de grote ontvlambaarheid van LNG.
- Het Slowaakse ministerie van Milieu heeft van zijn kant verklaard dat het de mogelijke negatieve milieueffecten van de activiteit heeft vastgesteld, maar dat deze “kunnen worden onderdrukt of weggenomen door de tenuitvoerlegging van bepaalde maatregelen en voorwaarden”.
(fjc/nd)