Slechts twee landen in de wereld hebben geen nationale feestdag

Max Fisher, journalist bij de Washington Post, raakte geïnspireerd door een thread op Reddit over nationale feestdagen en publiceert op basis daarvan een uitzonderlijke wereldkaart op zijn blog. Daaruit blijkt dat de meeste landen of een onafhankelijkheidsdag, of een verenigings- of revolutiedag vieren en slechts twee landen geen nationale feestdag hebben. Hij heeft vier bedenkingen bij de kaart:

1. De wereld is gevormd door het koloniaal verleden.

De meeste landen vieren elk jaar een nationale onafhankelijkheidsdag. Niet alle landen doen dat op de dag die het einde van het kolonialisme aanduidt, maar de meerderheid wel. Daarnaast zijn ook een aantal van de blauwe landen (die jaarlijks een revolutie of vereniging vieren) eigenlijk het product van kolonialisme. Het koloniaal verleden achtervolgt de hele wereld dus nog steeds.

2. De meeste andere landen zijn gevormd door recente revoluties.

Frankrijk en Duitsland vieren respectievelijk de Franse Revolutie van 1789 en de Duitse hereniging van 1990. Rusland viert het begin van de Russische Federatie in 1992. Zuid-Afrika viert zijn eerste democratische verkiezingen in 1994. Taiwan viert de opstand van 1911, Saoedi-Arabië de unificatie van 1932. Dit herinnert ons aan de onrust van de voorbije eeuwen en de ideeën die toen zijn ontstaan.

3. Groot-Brittannië en Denemarken vieren geen nationale feestdag.

Het feit dat het Britse rijk, dat verantwoordelijk is voor zoveel nationale feestdagen in de wereld, zelf geen eigen nationale feestdag heeft is lichtelijk ironisch. Het Brits systeem is dan ook niet ontstaan via revoluties (althans niet na 1688), maar kende een geleidelijke evolutie. Denemarken heeft een nationale bevrijdingsdag en mensen vieren ook de dag van de arbeid, maar dat zijn geen officiële feestdagen.

4. Er zijn slechts enkele uitzonderlijke outliers.

In Thailand viert men de verjaardag van de koning en in Japan de verjaardag van een oude mythische keizer. Portugal viert jaarlijks de dichter Luis de Camoes en Spanje eert Columbusdag. Nederland viert de verjaardag van de koningin (en gebruikt daarvoor de verjaardag van haar moeder), maar met ingang van 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. In Groenland viert men de langste dag van het jaar.