Op de Belgische vastgoedmarkt dreigt een probleem: honderdduizenden woningen moeten energiezuiniger en beter geïsoleerd worden om de klimaatdoelstellingen te halen, maar de prijzen voor bouwmaterialen rijzen de pan uit. De marktwaarde van energieverslindende woningen komt wellicht onder druk te staan, verwacht de Nationale Bank, terwijl energiezuinige woningen erg gegeerd zullen zijn.
Een EPC (energieprestatiecertificaat) geeft aan met een label, van F tot de topscore A+, hoe energiezuinig een woning of appartement is. De Vlaamse regering voert volgend jaar een verplichting tot renovatie in voor de meest energieverslindende woningen, en ook in de andere gewesten wordt de reglementering om klimaatredenen almaar strenger.
Het wordt een van de factoren die de prijsverschillen tussen zuinige en slecht geïsoleerde woningen, die jaar na jaar groter worden, nog verder gaan verruimen, zo waarschuwen de economen van de Nationale Bank (NBB) vrijdag in een online seminarie.
12 procent “prijsbonus” voor energiezuinig huis
Het prijsverschil tussen een goede energiescore (EPC 150, of 150 kilowattuur per vierkante meter) en een “normale” score (EPC 350) is vorig jaar opgelopen tot gemiddeld 12 procent. Daarbij werden vergelijkbare huizen op dezelfde locatie met elkaar vergeleken. Een energiezuinig huis gaat dus voor 12 procent meer van de hand dan een doorsnee huis.
Aan de andere kant van het spectrum stelt de Nationale Bank grote “prijskortingen” vast voor huizen die slechter dan EPC 350 scoren. Die tendens zal de komende tijd nog sterker worden, verwacht de NBB. De torenhoge energieprijzen maken zuinige woningen immers nog aantrekkelijker voor kandidaat-kopers, en energieverslindende woningen minder interessant.
“Het verschil tussen een lage en een hoge EPC-score wordt almaar groter, en zal allicht verder stijgen door de hoge energieprijzen en de renovatieverplichtingen van de overheid. Woningen met een slechte EPC-score zullen een prijskorting, een minderwaarde, gaan krijgen”, vatte NBB-econoom Peter Reusens samen.
Klimaatdoelstelling nog veraf
De doelstelling van Vlaanderen is dat alle woningen een EPC-label A, wat neerkomt op EPC 100, hebben. “Er is veel werk voor de boeg, want vandaag zitten we gemiddeld aan EPC 400”, zegt Reusens.
De NBB schat dat voor die energietransitie er gemiddeld 50.000 tot 80.000 euro aan bouw- en isolatiekosten per woning zullen zijn. Het is evenwel maar de vraag of de gezinnen dat kunnen of willen betalen. De terugverdieneffecten, zoals een lagere energiefactuur, zijn vaak ook maar op lange termijn te zien.
Reusens: “Het wordt een enorme uitdaging om van 400 naar 100 te gaan. Daarbij zullen inspanningen van de burgers, de overheid en ook de kredietverlenende banken nodig zijn.”
(ns)