Key takeaways
- Shein wordt beschuldigd van het “ontwijken van belasting” door gebruik te maken van een maas in de wet die pakketten met een lage waarde vrijstelt van invoerrechten.
- Het sluiten van deze maas in de wet zou de Britse economie ten goede komen en het speelveld voor binnenlandse bedrijven gelijk maken, volgens Julian Dunkerton, CEO van Superdry.
- Critici beweren dat het bedrijfsmodel van Shein fast fashion consumptie aanmoedigt, wat leidt tot meer textielafval en milieuschade.
Julian Dunkerton, CEO van Superdry, heeft Shein, een fast fashion gigant, beschuldigd van “belastingontduiking” door gebruik te maken van een maas in de wet die pakketten met een lage waarde vrijstelt van invoerrechten. Hij beweert dat dit Shein een oneerlijk voordeel geeft ten opzichte van Britse retailers zoals Superdry, die wel aan deze belastingen zijn onderworpen.
Dunkerton is van mening dat het huidige systeem niet is ontworpen voor bedrijven zoals Shein, die wereldwijd opereren en een aanzienlijke omzet in het Verenigd Koninkrijk behalen zonder veel invoerrechten te betalen. Hij suggereert dat het sluiten van deze maas in de wet de Britse economie ten goede zou komen en het speelveld voor binnenlandse bedrijven gelijk zou maken. Hoewel Shein eerder heeft verklaard dat haar succes te danken is aan haar efficiënte toeleveringsketen en niet aan belastingvrijstellingen, blijft Dunkerton kritisch en noemt Shein een “complete milieuramp”.
Het onderzoek gaat door
De belastingpraktijken van Shein krijgen steeds meer aandacht nu het bedrijf zich voorbereidt op een mogelijke beursnotering. Dit heeft geleid tot een kritisch onderzoek naar de activiteiten van het bedrijf, waaronder beschuldigingen van het gebruik van dwangarbeid in de toeleveringsketens, wat Shein ontkent. Shein beweert te werken met een “zero tolerance” beleid voor dwangarbeid en houdt vol dat haar bedrijfsmodel, gekenmerkt door productie in kleine batches op basis van de vraag van de klant, leidt tot minder afval in vergelijking met traditionele retailers.
Kritiek en voorgestelde hervormingen
Critici beweren echter dat de lage prijzen en social media-strategieën van Shein fast fashion-consumptie aanmoedigen, wat leidt tot meer textielafval en milieuschade. Naar verluidt overwegen de VS en de EU een strenger belastingbeleid om dit probleem aan te pakken, met als doel om direct-to-consumer bedrijven zoals Shein en Temu onder dezelfde regelgeving te brengen als traditionele retailers. De regering van het Verenigd Koninkrijk beweert dat haar huidige douane- en belastingregime een evenwicht biedt tussen het verminderen van de lasten voor consumenten en bedrijven en het beschermen van de belangen van Britse bedrijven.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!