Shanghai beperkt aantal inwoners om ‘grotestedenziekte’ te voorkomen

De Chinese zakenstad Shanghai wil zijn groei binnen de perken houden. Tegen het midden van de jaren dertig mag de metropool niet meer dan 25 miljoen inwoners tellen. Bovendien mag de bebouwde oppervlakte van de agglomeratie niet meer dan 3.200 vierkante kilometer in beslag nemen.

Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De maatregelen moeten vermijden dat Shanghai zou te maken krijgen met een aantal problemen waaronder andere grote metropolen gebukt gaan. Opgemerkt wordt immers dat vanaf een bepaalde omvang de stad geconfronteerd dreigt te worden met een onaanvaardbare milieuvervuiling, een zware verkeerscongestie en een tekort aan publieke diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg. Een gelijkaardige maatregel werd eerder ook al aangekondigd voor de Chinese hoofdstad Peking. Daar werd bepaald dat de stad tegen eind dit decennium maximaal 23 miljoen inwoners zou mogen tellen. Drie jaar geleden telde Peking 21,5 miljoen inwoners. In zes districten zou de bevolking tegen het einde van dit decennium met 15 procent moeten worden verminderd.

Realistisch?

Om de druk op de stad te verlichten werd beslist om een aantal administraties, staatsbedrijven en andere instanties uit Peking weg te halen en over te hevelen naar een gloednieuwe stad die honderd kilometer verder wordt gebouwd. Een deadline voor de verhuis is nog niet gegeven, maar toch is Peking al gestart met de herschikking van zijn bevolking. Tienduizenden migranten werd begin november uit hun woningen gedreven. Die actie kaderde in de strijd van de Chinese overheid tegen onveilige huisvesting. [media-credit name=”JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images” link=”Express.live” align=”aligncenter” width=”840″][/media-credit] Een groot aantal steden wordt ook geconfronteerd met stijgende woningprijzen, waardoor steeds meer vrees groeit voor een vastgoedzeepbel. Metropolen zoals Peking en Shanghai hebben al strikte regels opgelegd voor de toewijzing van eigendommen. De twee steden zouden door een vastgoedcrisis volgens economen ook het zwaarst worden getroffen. Shanghai had twee jaar geleden een permanente bevolking van 24,15 miljoen inwoners. Het stadsbestuur heeft ook te kennen gegeven meer inspanningen te zullen doen voor de bescherming van het leefmilieu en zijn historische sites. De plannen worden echter niet overal op enthousiasme ontvangen. Een aantal experts zegt te vrezen dat het project in praktijk niet uitvoerbaar zal blijken en bovendien indruist tegen de trends van de sociale ontwikkeling. Ook waarschuwen dat het plan vooral negatieve gevolgen zal hebben voor de arme bevolking van de stad en de migranten die vanop het platteland naar Shanghai zijn gekomen om werk te vinden. (mah)