De relaties tussen Servië en Kosovo lijken niet snel te beteren. Een conflict hangt al enkele maanden in de lucht, en de gemoederen lijken niet snel te gaan bedaren.
Servië en Kosovo bereiken geen akkoord over omstreden nummerplaten, (opnieuw) vrees voor escalatie

Waarom is dit belangrijk?
Met de oorlog in Oekraïne werd de Europese Unie voor het eerst in enkele decennia terug geconfronteerd met een oorlog aan de grenzen van de Unie. Een conflict tussen Kosovo en Servië zal alleen maar meer druk zetten op de Unie, niet in het minst omdat beide landen kandidaat-lidstaten zijn. Ook de NAVO kan zo meegesleurd worden in een conflict op Europese bodem.In het nieuws: Servië en Kosovo liggen op ramkoers. Aan de basis ligt een conflict over nummerplaten.
- Kosovo wil dat etnische Serven die in het land wonen, hun Servische nummerplaat inruilen voor een Kosovaarse. De wet leidde al enkele keren tot stevige protesten. Nu moesten Kosovaars president Alban Kurti en Aleksandar Vucic, zijn Servische ambtsgenoot, rond de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen.
- Die meetings waren geen succesvol. “Er komen slapeloze nachten aan”, waarschuwde Vucic al. Hij stak zelf de schuld op Kurti, die volgens Vucic niet constructief wilde meewerken aan een oplossing.
- Ook Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlandse Aangelegenheden van de Europese Unie, wees richting Kosovo, waarbij ook hij Kurti “onconstructief gedrag” verweet.
- In een tweet gaf Borrell aan met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg te hebben gepraat over de situatie. “Stoltenberg gebrieft over de teleurstellende resultaten van de door de EU gefaciliteerde ontmoeting tussen Belgrado en Pristina. Escalatie moet absoluut voorkomen worden. De EU en NAVO blijven aanwezig, ook op het terrein.”
De geschiedenis:
- Kosovo wil al langer dat de etnische Serven die in het land wonen, hun Servische nummerplaat inruilen voor een Kosovaarse. Vorig jaar werd de nummerplatenwet al eens ingevoerd, met hevige protesten tot gevolg. Uiteindelijk werd beslist de wet een jaar uit te stellen, tot 1 augustus 2022.
- Ook toen vonden hevige protesten plaats, en kondigde Vucic aan dat Kosovo een aanval zou lanceren om de Serven te zuiveren. Kosovo ontkende, en de aanwezige NAVO-missie KFOR, bestaande uit 3.700 soldaten zag zich genoodzaakt beide partijen te waarschuwen dat het zou ingrijpen bij een conflict. Kosovo stelde de uitrol van de wet opnieuw uit.
- Eind augustus bereikten beide landen nog een akkoord, waarin Kosovo zou afzien van de wet. Tegelijk zou Servië een soortgelijke wet, waarbij Kosovaren die Servië bezoeken hun Kosovaarse nummerplaat moeten inwisselen voor een Servisch exemplaar, terugdraaien. Nu lijkt de kwestie dus opnieuw op tafel te liggen, met alle daaraan gekoppelde problematiek.
(evb)