SEC-voorzitter uit zijn bezorgdheden na ineenstorting Terra: “Nog meer cryptomunten zullen volgen”

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC roept op tot meer regulering van cryptomarkt. De laatste tijd gaan er steeds meer stemmen op voor meer controle door de overheid. De bezorgdheden over de crypto’s zijn toegenomen na de ineenstorting van de stablecoin Terra (UST).

TerraUSD, en ook de cryptomunt Luna waaraan het gekoppeld was, stortten eerder deze maand in. Daarmee is er 50 miljard dollar in rook opgegaan. Voor Gensler is dit reden tot bezorgdheid voor de rest van de cryptomarkt. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Markets Insider.

“Ik denk dat veel van deze tokens gaan falen. Ik vrees dat er in cryptomarkt (…) veel mensen schade zullen lijden, en het zal een deel van het vertrouwen in die markt in het algemeen ondermijnen,”, zei hij woensdag tijdens een persconferentie.

Gensler is al lang voorstander van meer regulering van de markt en de hele crypto-industrie, en vindt dat de SEC ook meer toezicht moet hebben op dit gebied. Op de conferentie pleitte hij voor meer budgetten voor de beurswaakhond “om de crypto-industrie in de gaten te houden.”

Het Wilde Westen

“De zeer volatiele en speculatieve cryptomunten zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten en hebben tientallen miljoenen Amerikaanse investeerders en handelaren aangetrokken”, klonk het. Dit was overigens niet de eerste keer dat hij kleurrijke uitspraken doet over de digitale munten. Vorig jaar vergeleek hij de cryptomarkt met het Wilde Westen, een plek waar alles kan.

Een ander argument dat hij aanvoerde, is dat de cryptomarkt pas mainstream en wijdverspreid kan worden als die duidelijker wordt gereguleerd. Voor Gensler betekent meer regelgeving ook een betere bescherming van de belegger. In mei van dit jaar heeft de SEC het personeel dat zich met dergelijke zaken bezighoudt verdubbeld. Er zijn nog eens 20 mensen bij het team gekomen dat belast is met “bescherming van beleggers op cryptomarkten en tegen cyberdreigingen.”

“Naarmate meer en meer beleggers toegang krijgen tot de cryptomarkt, wordt het steeds belangrijker om meer middelen in te zetten om hen te beschermen”, aldus Gensler.

Regulering cryptomarkt

Ook door de oorlog in Oekraïne gaan er, zowel in de VS als in de Europese Unie, meer en meer stemmen op om de cryptomunten te reguleren. Er wordt gevreesd dat Rusland via crypto’s de sancties kan omzeilen.

Aan de andere kant ervaren voorstanders van crypto dit verlangen naar regulering als iets negatiefs – crypto is bedoeld om gedecentraliseerd te zijn ten opzichte van traditionele systemen. Zij geloven ook dat de mechanismen proof-of-work en proof-of-stake, om transacties te valideren, noodzakelijk zijn om de transparantie te behouden.

(ns/evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.