De Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) is er in geslaagd een eerste ICO tegen te houden. PlexCorps, het bedrijf in kwestie, had eerder dit jaar al 15 miljoen dollar opgehaald bij duizenden investeerders die elk een ROI van 13 keer hun inleg was beloofd en dat binnen de 29 dagen.
Wat is een ICO?
Een ICO (Initial Coin Offering) is een populaire term voor crowdfundingprojecten binnen de fintech en blockchain-industrie. Daarbij krijgen investeerders de kans bestaande crypromunten (bitcoin bijvoorbeeld) in te ruilen voor een aandeel in het nieuwe bedrijf en dat in de vorm van een nieuwe cryptocurrency of specifieke crypto-tokens. De opbrengst wordt door het bedrijf dan gebruikt voor het financieren van projecten of voor de ontwikkeling van applicaties in de cryptomuntenomgeving. Het gaat in feite om een soort van beursgang, maar dan in de crypto-omgeving. De investeerders maken eigenlijk een donatie en hopen daar ooit iets aan te verdienen.
De ICO is – net als de investering in cryptomunten – erg populair geworden. In 2017 is op die manier het equivalent van 3,5 miljard dollar opgehaald.
Een totale ‘cyberscam’
Maar volgens de SEC vertoonde de geplande ICO van PlexCorps alle kenmerken van ‘een totale cyberscam’, inclusief valse beloftes. De stichter van PlexCorps, Dominic Lacroix, mag van de SEC ook in de toekomst geen ICO’s meer organiseren.
De regulerende instanties maken ondertussen werk van het informeren en beschermen van het grote publiek tegen deze misbruiken. Gewaarschuwd wordt daarbij voor het investeren in ICO’s die de namen van beroemdheden misbruiken om grote winsten te beloven.
Crypto-liefhebbers verwelkomen de handelingen. Zij denken dat nieuwe regulering gevestigde waarden als de bitcoin enkel meer geloofwaardigheid zal geven.