Seat en Volkswagen in ons land vaakst bij verkeersongeval betrokken

Bestuurders van een wagen van het Spaanse merk Seat lopen in België de grootste kans om betrokken te raken bij een ongeval met lichamelijke letsels.

Dat heeft de krant La Dernière Heure gemeld op basis van cijfers van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Vastgesteld werd dat Seat op duizend verkochte wagens 10,35 ongevallen met gewonden moet melden. Op de tweede plaats staat Volkswagen met 8,42 ongevallen, gevolgd door Ford (7,84), Renault (7,81) en Smart (7,74). De top tien bestaat verder uit Opel (7,63), Citroën (7,31), Fiat (7,30), Chevrolet (7,29) en Audi (7,26). ` Opmerkelijk is ook de lage score van sportmerken zoals Ferrari, Porsche, Maserati of Jaguar.

Jongeren?

De eerste plaats van Seat moet volgens experts wellicht ten dele worden toegeschreven aan de combinatie van een sportief imago en een lage prijs, waardoor het merk bijzonder aantrekkelijk wordt voor jonge autobestuurders. Deze groep bestuurders beschikken immers echter over een beperkte ervaring, waardoor ze ook het vaakst fouten maken en bij ongevallen betrokken raken. Het laagste risico op letselongevallen werd opgetekend bij Jaguar (5,02), Tesla (3,42), Maserati (2,83), Porsche (2,75) en Ferrari (2,15). Andere opmerkelijke vaststellingen zijn de dertiende plaats van BMW met 6,95 ongevallen en de eenendertigste positie van Mercedes met 6,11 meldingen. In absolute cijfers stond Volkswagen met 5.266 letselongevallen het voorbije jaar weliswaar op de eerste plaats, maar het Duitse merk kent bij de Belgische bestuurder dan ook een bijzonder grote populariteit, waardoor het risico op de betrokkenheid bij een aanrijding toeneemt. Wanneer naar de kleur van de wagens wordt gekeken, blijken grijze auto’s met een aandeel van 32,3 procent het vaakst bij letselongevallen betrokken te raken. Op de tweede plaats staan zwarte wagens (23,3 procent), gevolgd door witte (11,4 procent) en blauwe (10,8 procent) exemplaren. Ook die rangschikking wordt door populariteit bepaald. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20