Nadat eerder het Huis van Afgevaardigden wetgeving inzake het schuldplafond goedkeurde, heeft nu ook de andere kamer van het Amerikaans Congres, de Senaat, het wetsvoorstel aanvaard.
In het nieuws: Amerikaanse senatoren hebben het voorstel donderdag met 63 tegen 36 goedgekeurd. Nu moet het enkel nog door Joe Biden ondertekend worden. De president was een van de architecten van de deal, samen met de Republikeinse voorzitter van het Huis, Kevin McCarthy.
En eerder: Leden van het Huis van Afgevaardigden van beide partijen stemden woensdag al op het voorstel, dat uiteindelijk werd goedgekeurd door 314 aanwezigen, tegenover 117 volksvertegenwoordigers die tegen stemden.
- De Amerikaanse staat zal weer meer schulden kunnen aangaan. Het schuldenplafond wordt opgeschort tot 1 januari 2025.
- Opvallend aan het akkoord is dat het door twee derde van de Republikeinen in het Huis wordt gesteund. Dat maakt het een zeldzame overwinning in de VS, waar Democraten en Republikeinen steeds verder uit elkaar zijn gegroeid.
- De Democraten moesten wel wat concessies doen om de wet erdoor te krijgen. Zij stemden bijvoorbeeld in met een plafond voor de federale uitgaven, waardoor bepaalde overheidsdiensten wellicht zouden worden ingekrompen.
Wat vooraf ging: Minister van Financiën Janet Yellen had eerder gewaarschuwd dat als de VS tegen 1 juni geen akkoord bereiken, het land mogelijk niet meer zou kunnen voldoen aan bepaalde betalingsverplichtingen.
Ook nog: Als geen deal zou worden bereikt deze week, dreigden verschillende ratingbureaus om de kredietscore van de VS te verlagen. Daar is een historische precedent voor. In 2011, toen er ook een impasse over het schuldenplafond was, had Standard & Poor’s (S&P) de rating van de VS verlaagd naar AA+.