‘Schotse zalmmarkt op imploderen’: kleine visserijen geblokkeerd door brexitadministratie

Schotse zalmvissers slaan alarm: door de loodzware berg administratie die dankzij de brexit op hen afkomt, raakt hun vis niet meer op tijd op het continent. Tot 18 januari komt er nu geen vis van kleine bedrijven meer binnen.

De files die zich vormden in Dover voor de brexit waren geen symbool. Dat ondervinden de kleine vissers, vooral uit Schotland, aan den lijve. De reistijd van vis uit Glasgow is verhoogd van één naar drie dagen door het papierwerk dat de EU vraagt van derde partijen. Drie dagen is echter te veel: dan wordt de vis geweigerd wegens niet vers genoeg. Slechts 14 dagen na de brexit voelen de Schotse zalmvissers al het water aan de lippen.

Rottende vis

Om ervoor te zorgen dat de vissers geen ladingen vis naar de haven sturen om die daar dan te laten rotten, is er nu door leveringsbedrijf DFDS een tijdelijke vervoersstop ingelast, tot 18 januari. Tegen dan hoopt de regering noodmaatregelen getroffen te hebben die de Schotse vissers moeten helpen.

Het grote probleem blijkt de administratieve winkel rondkrijgen. Volgens grote logistieke speler DFDS, een Deens bedrijf met jaren ervaring, zijn er problemen met gezondheidscertificaten en de IT-interface tussen de lokale autoriteiten. Er mankeren ook douanedocumenten van klanten.

Elke doos controleren

De nieuwe brexitregels vragen onder andere dat elke doos vis of zeevruchten uit de vrachtwagen wordt gehaald en gecontroleerd wordt door dierenartsen voor hij Schotland verlaat. Dat geldt enkel voor gemengde leveringen van verschillende kleine bedrijfjes. Het proces duurt tot vijf uur per vrachtwagen. Zonder een stempel op dat document kan er niet aan de administratie voor de douane aan de grens begonnen worden.

DFDS, verantwoordelijk voor een groot stuk van de import, kan nu dus geen groepsleveringen meer garanderen en moet eerst IT-problemen oplossen en meer mensen aannemen om de documenten sneller in orde te krijgen. Grote bedrijven ondervinden geen probleem: zij vallen onder andere regels.

Het Deense bedrijf hoopt op maandag de leveringen te hervatten. De Schotse zalmmarkt alleen al is goed voor 1 miljard pond, dat is 1,1 miljard euro, per jaar.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.