De Schotse premier Nicola Sturgeon wil uiterlijk in 2021 een nieuw referendum organiseren. Daarbij moeten de Schotten kunnen kiezen tussen de ‘Brexit’ en een onafhankelijk Schotland dat lid is van de Europese Unie. Dat meldt de BBC.
Dat heeft ze woensdag verklaard in het Schotse parlement. Volgens Sturgeon heerst er in Londen totale verwarring over de Brexit. Schotten moeten kunnen kiezen tussen de Brexit en een toekomst voor hun land, zei Sturgeon. Ze is ook voorzitter van de sociaaldemocratische en nationalistische Scottish National Party (SNP).
Kort na het Brexit-referendum in juni 2016 had Sturgeon al een eerste keer gesuggereerd dat een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid mogelijk was.
Dat referendum zou er uiterlijk in 2021 komen. In ieder geval voor de verkiezingen voor het Schotse parlement die in mei van dat jaar plaatsvinden. Indien Sturgeon haar plannen wil doorzetten moet ze daar eerst toestemming voor vragen aan de Britse regering. Die heeft al laten weten dat ze dat niet zal toestaan. Sturgeon hoopt echter dat de roep van het volk zo luid wordt dat de Britse regering uiteindelijk zal moeten toegeven. Meer details komen waarschijnlijk volgende weekeinde wanneer de SNP zijn partijcongres organiseert.
Im 2014 kregen de Schotten al een eerste keer de kans om zich van het Verenigd Koninkrijk af te scheiden. Maar 55% van de Schotten koos in dat referendum voor een verlengd verblijf binnen het Verenigd Koninkrijk. Ter gelegenheid van het referendum over de Brexit sprak 62% van de Schotten zich uit tegen een uitstap uit de EU. Net als Noord-Ierland, maar in tegenstelling tot Engeland en Wales.
Schotland: een zwakke economie zonder de steun van Groot-Brittannië
Waarnemers merken op dat rekening moet worden gehouden met het feit dat de Schotse economie zonder de steun van Groot-Brittannië gevoelig zou verzwakken. Onder meer de petroleumindustrie en de financiële sector, hebben de voorbije jaren belangrijke klappen gekregen. Dat zijn de twee belangrijkste pijlers van de lokale economie.
Bovendien zou Groot-Brittannië voor Schotland een veel grotere export-partner zijn dan de Europese Unie. Een onafhankelijke koers zou Schotland volgens een aantal experts economisch belangrijke schade kunnen berokkenen. “Het is echter de vraag of die bemerkingen opwegen tegen de Schotse wens om opnieuw het lot in eigen handen te nemen,” wordt opgemerkt.