Schotland maakt tampons en maandverband gratis voor alle vrouwen

Het Schotse parlement neemt dinsdag – naar alle waarschijnlijkheid – een wet aan die intieme producten voor vrouwen volledig gratis maakt. Dat is een unicum in de wereld.

Onder de nieuwe regels zullen producten als tampons, inlegkruisjes en maandverband gratis aangeboden worden aan alle vrouwen. Dit zal op openbare plaatsen gebeuren, zoals gemeenschapscentra, jeugdclubs en – uiteraard – apotheken. De maatregel kost de Schotse overheid jaarlijks zo’n 31,2 miljoen dollar.

‘Dit zijn geen luxeproducten. Ze zijn essentieel en niemand in Schotland zou zich deze producten mogen ontzeggen’, stelt parlementslid Monica Lennon, die het wetsvoorstel indiende. Opvallend: de Schotse regering had zich eerst tegen de plannen gekant, vanwege de haalbaarheid en de hoge kost. Maar nu komt de maatregel er alsnog.

Tampontaks

Het is niet de eerste keer dat Schotland een lans breekt voor de betaalbaarheid van dergelijke producten. Sinds 2018 bieden alle scholen, hogescholen en universiteiten hun leerlingen of studenten gratis tampons en maandverbanden aan.

En ruimer in het Verenigd Koninkrijk is er al een tijdje consternatie over de zogenaamde ’tampontaks’. Dat is de belasting van 5 procent die op intieme producten geheven wordt. Voormalig premier David Cameron wilde die taks in 2016 al schrappen, maar dat was onmogelijk door Europese regels. Na de afwikkeling van de brexit zal het onderwerp weer op tafel komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20