Schotland grootste winnaar van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd

De harde onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië kan uiteindelijk vooral Schotland ten goede komen. Dat heeft Mike Wade, redacteur Schotland bij de Britse krant The Times, gezegd in een reactie op de problemen die rond het referendum over een onafhankelijk Catalonië zijn gerezen.

De Scottish National Party (SNP), die naar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië streeft, verloor bij de parlementsverkiezingen één derde van zijn zetels. De Catalaanse strijd voor onafhankelijkheid zou echter ook in Schotland een nieuw enthousiasme teweeg kunnen brengen. “Er zijn duidelijke affiniteiten tussen de Schotse en Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen,” zegt Mike Wade. “De reacties van de centrale overheden konden echter geen grotere verschillen tonen.” “In vergelijking met de reactie van de regering van de Spaanse premier Mariano Rajoy op de Catalaanse eisen, mag de houding van de Britse regering tegenover het Schotse onafhankelijkheidsstreven een voorbeeld van verlichting worden genoemd.”

Hefboom

Wade verwijst daarbij naar de grote verkiezingsoverwinning die de Scottish National party zes jaar geleden behaalde. “Toenmalig Brits premier David Cameron stelde zich open voor de eisen die werden gesteld,” verduidelijkt de journalist. “Op die manier slaagde hij erin de Schotse protesten te stillen.” “De Schotse vraag naar onafhankelijkheid werd weliswaar niet ingevuld, maar er kwam onder meer wel een sterkere financiële zelfstandigheid. Bovendien werd geen enkele Schot door de politie aangevallen of met rubberen kogels of traangas bestookt. In Spanje worden Catalaanse vragen over een grotere fiscale zelfstandigheden categorisch afgewezen.” “Terwijl Baskenland en Navarro wel fiscale tegemoetkomingen kregen, blijft de Spaanse regering bepalen hoeveel belastinggeld Catalonië moet afdragen. Jaarlijks zou op die manier ongeveer 15 miljard pond vanuit Barcelona naar Madrid vloeien.” “Nicola Sturgeon, leidster van de Scottish National Party, blijft geloven dat Schotland ooit onafhankelijk zal worden,” zegt Mike Wade. “Haar plannen voor een volgend referendum werden echter gedwarsboomd door de jongste parlementsverkiezingen, waarbij de partij een half miljoen stemmen verloor.” “De problemen van Catalonië en de toenemende steun voor zijn onafhankelijkheid, zouden dan ook mogelijk de nieuwe hefboom kunnen zijn die de Scottish National Party nodig had.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20