Key takeaways
- De hervorming van het Duitse schuldplafond is noodzakelijk volgens Olaf Scholz.
- Het voorstel van Scholz omvat een versoepeling van de strenge uitgavenregels, hogere defensie-uitgaven en een herziening van de Europese schuldregels.
- De grondwettelijke leenlimiet moet worden aangepast, stelt Scholz.
Olaf Scholz, die mogelijk zijn macht verliest bij de komende verkiezingen op 23 februari, benadrukte tijdens zijn toespraak op de Munich Security Conference de noodzaak van een grondwettelijke hervorming met betrekking tot het Duitse schuldplafond. Hij verklaarde dat er na de verkiezingen onmiddellijk actie moet worden ondernomen om de huidige strenge uitgavenregels te versoepelen. Scholz zei er vertrouwen in te hebben dat hij een parlementaire meerderheid zou krijgen voor deze hervorming, ondanks tegenstand van partijen als de Christen Democratische Unie en haar Beierse tegenhanger, de Christelijke Sociale Unie, en de centristische Vrije Democratische Partij. Deze fracties zijn voorstander van het handhaven van het bestaande schuldplafond, dat het lenen door de Duitse federale overheid beperkt tot 0,35 procent van het bruto binnenlands product. De Sociaal-Democratische Partij van Scholz en de Groenen pleiten daarentegen voor een wijziging van de grondwettelijke leenlimiet.
Andere voorstellen van Scholz
Naast zijn pleidooi voor een versoepeling van de leenbeperkingen, gebruikte Scholz zijn platform in München om aan te dringen op hogere defensie-uitgaven en een herziening van de Europese schuldregels. Hij stelde een herziening voor van het stabiliteits- en groeipact van de Europese Unie, met een specifieke vrijstelling voor defensie-uitgaven die de NAVO-doelstelling van 2 procent overschrijden. Scholz bestempelde deze voorgestelde regelwijziging als “tijdelijk” en benadrukte het blijvende belang van begrotingsdiscipline.
Tegenstand
Scholz’ voorstel voor een grondwetswijziging stuitte op tegenstand van verschillende fracties. De Christen Democratische Unie, de Christen Sociale Unie en de Vrije Democratische Partij hebben hun afkeuring uitgesproken over het versoepelen van de rem op de schuld. Deze partijen stellen dat het handhaven van de bestaande regels cruciaal is voor het waarborgen van begrotingsdiscipline en het voorkomen van overmatig lenen door de overheid.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!