Key takeaways
- Ongeveer 36 miljard euro is onttrokken aan de Duitse staat door ongepaste belastingteruggaven.
- De manier waarop Scholz met de situatie is omgegaan heeft zijn reputatie aangetast, wat heeft geleid tot de val van zijn coalitieregering en de aankondiging van verkiezingen in februari.
- Het onderzoek richt zich op Scholz’ omgang met HSH Nordbank, een bank die betrokken is bij de fraude.
Achtergrond
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz ligt onder vuur vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het grootste belastingfraudeschandaal van het land. Bij dit schandaal is ongeveer 36 miljard euro onttrokken aan de Duitse staat door middel van ongepaste belastingteruggaven.
Het onderzoek en de gevolgen
De manier waarop Scholz met de situatie is omgegaan, heeft zijn aanzien aanzienlijk geschaad, met als hoogtepunt de recente val van zijn coalitieregering en de aankondiging van verkiezingen in februari die naar verwachting zeer betwist zullen worden voor zijn sociaaldemocratische partij. Hij zal voor de derde keer voor een parlementaire onderzoekscommissie verschijnen om de bezorgdheid over mogelijke politieke inmenging in de vervolging van de betrokkenen weg te nemen.
Focus van het onderzoek
De focus van het onderzoek ligt op de omgang van Scholz met HSH Nordbank, een bank die betrokken is bij de fraude. In 2014 betaalde HSH Nordbank, na een onderzoek naar haar transacties tussen 2008 en 2011, ongeveer 126 miljoen euro aan de belastingdienst.
Vragen rond Scholz’ actie
Hoewel Scholz niet wordt beschuldigd van het persoonlijk plegen van fraude, blijven er vragen over zijn kennis van de situatie toen hij burgemeester van Hamburg was en of hij voldoende actie heeft ondernomen om de beschuldigingen rond HSH Nordbank aan te pakken. Het onderzoek is erop gericht om de mate van zijn kennis en de mogelijke invloed die hij heeft uitgeoefend vast te stellen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!