“Scherm van maanstof mogelijk wapen tegen verdere klimaatverandering”

Maanstof kan mogelijk een bescherming bieden tegen de verdere opwarming van de aarde. Het stof zou immers gebruikt kunnen worden om op ongeveer één miljoen mijl van de aarde een scherm te creëren om de intensiteit van het zonnelicht te kunnen temperen. Dat zegt een studie van astrofysici aan de University of Utah.

Waarom is dit belangrijk?

In het rapport van de University of Utah wordt voorgesteld om raketten op het maanoppervlak af te vuren. De inslag op de maanbodem zou een massa stof kunnen doen opdwarrelen. Die wolk zou kunnen worden gebruikt om tussen de aarde en de zon een scherm met zandkorrels te bouwen. Hierdoor zou het licht en de warmte van de zon gedeeltelijk kunnen worden tegengehouden. De operatie zou echter wel op geregelde tijdstippen moeten worden herhaald.

Zonlicht dimmen: De maankorrels bleken volgens onderzoeksleider Ben Bromley precies de juiste grootte en samenstelling te hebben om het zonlicht op een efficiënte manier te temperen.

  • Het team van Bromley keek naar verschillende stoffen, waaronder steenkool en zeezout, die gebruikt zouden kunnen worden om het zonlicht in de ruimte met mogelijk 2 procent te dimmen.
    • Om het zonneschild in stand te houden, zou de operatie wel elk jaar moeten worden herhaald.
  • Bromley erkende dat het ini
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer