Schenk aan een goed doel tijdens de kerstperiode en krijg een cadeau van de fiscus

Niet alleen de zelfstandigen en werknemers krijgen het bijzonder zwaar te verduren tijdens de coronapandemie. Ook de goede doelen moeten het dit jaar met veel minder doen. Wie tijdens de kerstperiode alsnog een goed doel een financieel duwtje in de rug wil geven, kan daar volgend jaar de vruchten van plukken.

Veel goede doelen zullen 2020 het liefst zo snel mogelijk vergeten. Door de coronacrisis hebben zij veel minder giften ontvangen in vergelijking met de voorgaande jaren. Zo heeft bijvoorbeeld het Rode Kruis dit jaar de jaarlijkse stickerverkoop moeten staken. Vorig jaar bracht de verkoop zo’n 3 miljoen euro in het laatje.

Groter belastingvoordeel

Dat de liefdadigheidsinstellingen het dit jaar zwaar te verduren krijgen, is ook de federale regering niet ontgaan. Die heeft eerder dit jaar beslist om het belastingvoordeel voor giften aan goede doelen voor het inkomstenjaar 2020 te verhogen van 45 tot 60 procent.

Het belastingvoordeel geldt voor iedereen die een gift doet aan een erkende instelling, zoals het Rode Kruis of Kom op tegen Kanker. De volledige lijst van erkende instellingen kunt u op de site van de FOD Financiën raadplegen.

De regering heeft niet alleen het belastingvoordeel verhoogd, maar ook het maximale bedrag dat in aanmerking komt voor dat voordeel. Zo kunt u voor dit jaar 20 procent van uw netto-inkomen spenderen aan giften. Voorheen was dat 10 procent. Het maximumbedrag blijft wel 397.859 euro.

Giften in natura

Niet eender welke gift komt in aanmerking voor een fiscaal voordeel. Zo krijgt u enkel maar een belastingvoordeel bij een gift van minstens 40 euro. De instelling moet overigens een kwijtschrift uitreiken voor de giften die zij ontvangt. Het belastingvoordeel is er ook voor onlinegiften, zoals via PayPal.

Wie tussen 1 maart en 30 juni 2020 een gift in natura heeft gedaan aan onder meer de OCMW’s en het Rode Kruis, kan dit jaar uitzonderlijk ook genieten van een belastingvoordeel. Wie tussen 1 maart en 31 december een computer heeft geschonken aan een Belgische school geniet eveneens van een belastingvoordeel.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20