Schade aardbeving Turkije overschrijdt 100 miljard dollar: “De behoeften zijn enorm, maar de middelen zijn schaars”

De schade van de catastrofale aardbeving die Turkije en Syrië vorige maand trof, wordt alleen al voor Turkije geschat op meer dan 100 miljard dollar, aldus de Verenigde Naties.

Het nieuws: “Het is nu al duidelijk dat de schade meer dan 100 miljard dollar zal bedragen”, aldus Louisa Vinton van het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP).

  • Dat blijkt uit een berekening van het UNDP, de Wereldbank, de Europese Unie en de Turkse regering. Zodra de raming volledig is afgerond, zal zij de basis vormen voor een donorconferentie voor het herstel en de wederopbouw van de twee landen volgende week in Brussel.
  • De beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en naschokken hebben in Turkije meer dan 45.000 levens geëist en in buurland Syrië ruim 5000.
  • Vinton beschreef de taferelen in de zwaarst getroffen Turkse provincie Hatay als “apocalyptisch” en zei dat honderdduizenden huizen zijn verwoest. “De behoeften zijn enorm, maar de middelen zijn schaars,” voegde ze eraan toe.
  • De Turkse Confederatie van Ondernemingen en Bedrijven schat de totale schade van de beving iets lager in: 84,1 miljard dollar, waarvan het leeuwendeel betrekking heeft op huisvesting (70,8 miljard dollar). Het verlies aan nationaal inkomen wordt geschat op 10,4 miljard dollar en het verlies aan werkdagen op 2,91 miljard.

Onorthodoxe monetaire beleid van Ankara

De achtergrond: De Turkse economie vertraagde al voor de aardbeving in februari. Het onorthodoxe monetaire beleid van Ankara veroorzaakte een torenhoge inflatie, wat leidde tot verdere inkomensongelijkheid en een valutacrisis.

  • Volgens economen zijn de zwakheden in de economie door de beving alleen nog maar erger geworden. De provincies die het zwaarst zijn getroffen vertegenwoordigen ongeveer 15 procent van de Turkse bevolking. Volgens de Turkse Confederatie van Ondernemingen en Bedrijven zijn zij goed voor 9 procent van het nationale BBP, 11 procent van de inkomstenbelasting en 14 procent van de inkomsten uit landbouw en visserij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.