De staking in Hollywood heeft maar liefst 146 dagen geduurd. Door die sociale actie hebben veel films en series vertraging opgelopen. Dat heeft de Californische economie al miljarden dollars gekost.
In het nieuws: Er is een principeakkoord bereikt tussen de scenarioschrijvers en de studio’s en streamingplatforms.
- De Writers Guild of America (WGA), de vakbond voor Amerikaanse scenarioschrijvers, moet de overeenkomst samen met haar leden nog ratificeren voordat die van kracht wordt.
- Dit is een opluchting voor alle drie de partijen, want de staking duurde bijna 5 maanden. Een van de langste in de geschiedenis van Hollywood.
Zoom out: De staking begon in mei. Hoewel er al spanningen waren onder de scenarioschrijvers, is het de angst voor het gebruik van kunstmatige intelligentie in het creatieve proces dat er uiteindelijk toe leidde dat ze het werk neerlegden.
“Dit werd mogelijk gemaakt door de blijvende solidariteit van WGA-leden en de buitengewone steun van onze vakbondsbroeders en -zusters die ons meer dan 146 dagen lang in de stakingslinies steunden.”
Het onderhandelingscomité in een verklaring
Details: De scenarioschrijvers hebben grotendeels gekregen wat ze eisten: een verhoging van de royalty’s die worden betaald voor streaming content en salarissen, bonussen voor succesvolle programma’s, een minimum aantal werknemers per productie en garanties met betrekking tot het gebruik van kunstmatige intelligentie.
- De vergoeding die schrijvers krijgen voor hun verhalen voor streamingplatforms is slechts een fractie van wat ze zouden kunnen krijgen als die zouden worden geëxploiteerd op traditionele televisie, vonden ze.
- Wat AI betreft, vrezen scenarioschrijvers dat de technologie hen grotendeels zal vervangen en dat hun rol gereduceerd zal worden tot eindredactie. Daardoor zouden ze minder geld verdienen.
- Niet alleen de scenarioschrijvers in Hollywood maken zich zorgen. Ook in de wereld van videogames zijn er zorgen over het gebruik van AI in het creatieve proces.
Opgemerkt: De details moeten nog uitgewerkt worden. Pas als de WGA de definitieve versie van het akkoord heeft ontvangen, kunnen de ongeveer 11.000 leden weer aan het werk.
Het is nog niet volledig afgelopen
Hoewel de WGA het akkoord logischerwijs zal ratificeren, zal niet alles weer normaal worden in Hollywood: de acteursvakbond SAG-AFTRA staakt nog steeds. Zonder acteurs zal het moeilijk zijn om verhalen tot leven te brengen.
- De vakbond, die niet minder dan 160.000 film- en televisieacteurs en -actrices, stuntmannen, stemacteurs en andere mediaprofessionals vertegenwoordigt, sloot zich in juli aan bij de schrijversstaking.
- De acteurs eisen een minimumloon, maar ook bescherming tegen het gebruik van kunstmatige intelligentie. Sommigen vrezen dat ze vervangen zullen worden door AI, of dat de technologie probleemloos kopieën van hen kan maken.
Kolossale verliezen
Volgens een schatting van Kevin Klowden, econoom bij het Milken Institute, heeft de staking de Californische economie zo’n 5 miljard dollar gekost. Ook andere productiecentra (New Mexico, Georgia en New York) hebben in de klappen gedeeld.
- En het feit dat slechts één vakbond betrokken is bij de overeenkomst suggereert dat de verliezen zouden kunnen aanhouden. Voorts zal de achterstand in de productie van films en series niet verdwijnen.
(ns/nd)