30-jarige cryptomiljardair SBF kan tot 100 miljoen dollar cashen na Musks overname van Twitter

30-jarige cryptomiljardair SBF kan tot 100 miljoen dollar cashen na Musks overname van Twitter
SBF (links) en Musk (rechts) — bronnen foto’s: Getty en screenshot YouTube

Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried (SBF) heeft volgens de nieuwssite The Block een serieuze financiële meevaller door de aankoop van Twitter door de rijkste man ter wereld.

De essentie: De CEO van cryptobeurs FTX had een belang in Twitter ter waarde van 50 tot 100 miljoen dollar voordat Elon Musk donderdag zijn overname van het socialemediabedrijf afrondde, zo meldde een ingewijde aan de site The Block. De overname betekent dat de microblogsite van de beurs wordt gehaald en de aandeelhouders 54,20 dollar krijgen voor ieder aandeel dat ze van Twitter in bezit hebben.

  • Het is onduidelijk wanneer Bankman-Fried in Twitter investeerde, maar als hij het aandeel kocht in de prijsvork van 30 tot 40 dollar – die het grootste deel van het jaar van toepassing was – zou hij tientallen miljoenen dollars winst kunnen maken nu Musks deal van 44 miljard dollar is doorgegaan.
  • Het aandeel Twitter sloot donderdag nog op 53,70 dollar; het hoogste niveau sinds november.

Hobbelig parcours

De achtergrond: de koers van het aandeel Twitter heeft dit jaar, dat sowieso moeilijk is voor techbedrijven op de beurs, al een hobbelig parcours afgelegd. Beleggers juichten aanvankelijk het overnamebod dat Musk deed in april toe, maar vreesden vervolgens maandenlang dat hij zich weer zou terugtrekken. Uiteindelijk haalden ze opgelucht adem toen de Tesla-CEO vorige week de deal finaliseerde.

Blockchain

SBF was van plan deel uit te maken van Musks overname van Twitter, maar de FTX-chef pompte, in tegenstelling tot die andere cryptobeurs Binance, uiteindelijk geen geld in de deal. Dat wist de bron van The Block ook nog te vertellen.

  • “Wat is het moderatiebeleid voor alle sociale media?”, vroeg SBF op retorische wijze in een interview met Bloomberg. “Het zijn de mensen die drie bedrijven leiden die kiezen wat wel en niet gecensureerd wordt. Dat is een gebroken model”.
  • De beursbons refereerde onder meer aan het gebrekkige moderatiebeleid in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen: fake news zou dan welig tieren op bepaalde platforms, en onaangevochten blijven. Hij noemde evenwel de platforms die dit tolereren niet bij naam.
  • Blockchaintechnologie zou de zelfcorrigerende werking van sociale media aanscherpen, was de redenering van SBF.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.