Saudi’s worden grootste tech-investeerders ter wereld

Saudi-Arabië wil de grootste technologie-investeerder van de wereld worden. Door de verkoop van een gedeelte van het staatsolieconcern Aramco zal het land daarvoor ook de nodige financiële middelen hebben.

De operatie maakt deel uit van de strategie van prins Mohammed bin Salman, kroonprins van Saudi-Arabië, die de economie van zijn land tegen het eind van het volgend decennium wil diversifiëren. Op die manier moet Saudi-Arabië minder afhankelijk worden van de winning van olie en gas. Tegelijkertijd worden de Saudische plannen door een aantal partijen met enige argwaan bekeken. Onder meer door een gedeeltelijke verkoop van Aramco zal het Saudische staatsinvesteringsfonds Public Investment Fund (PIF) tegen eind volgend decennium een portefeuille van mogelijk 1,4 biljoen pond hebben uitgebouwd. Dat is meer dan een vertienvoudiging tegenover de huidige reserves van van 121 miljard pond. De helft van die middelen zouden buiten het Arabische koninkrijk worden belegd, waarbij vooral gekeken zou worden naar investeringen in vooraanstaande technologiebedrijven. Daarmee wordt niet alleen gemikt op sterke opbrengsten, want de participaties moeten het land ook een betere toegang tot technologie verstrekken. Het PIF moet volgens Salman de belangrijkste economische motor van de wereld worden. “Voor elke  investering of ontwikkeling in de wereld zal de instemming van het PIF nodig moet zijn,” benadrukte hij al. Het PIF is al één van de grootste investeerders in Uber en heeft in het bedrijf ook een bestuurszetel. Tevens investeerde het Saudische staatsinvesteringsfonds 45 miljard dollar in het Vision Fund dat samen met het Japanse Softbank werd opgezet. Dat fonds wil 100 miljard dollar injecteren in technologische projecten. Vision Fund investeerde inmiddels al in bedrijven zoals Wework, Flipkart, Slack, Am Holdings en Nvidia.

Talent

Maar Salman wil dat ook binnenlandse ondernemingen kunnen profiteren van de investeringen die met PIF worden gedaan. Daarbij kan hij alvast op een uitstekende basis terugvallen, want Saudi-Arabië heeft een bevolking met een gemiddelde leeftijd van amper 26 jaar en een grote interesse in technologie. “Voor de uitbouw van een technologiesector heeft men een open en hoogopgeleide samenleving nodig,” zegt Ivan Petrella, docent economie bij de Warwick Business School. “Om een eigen technologiesector te kunnen uitbouwen, zou Saudi-Arabië minstens één generatie in sociaal kapitaal moeten investeren. Dat proces moet met import van kennis worden versneld.” In de Verenigde Staten worden de Arabische plannen door technologiebedrijven en investeerders met interesse gevolgd. Wel worden vragen gesteld over onder meer de kwaliteit van de pijplijn technologietalent die het Arabische koninkrijk kan aanbieden. Tevens zou er bekommernis zijn over een aantal belangrijke knelpunten, zoals de behandeling van vrouwen. Ook in de investeringswereld zijn de reacties dubbel. Daar worden vragen gesteld over het volume geld dat op de markt zal worden gebracht. Enerzijds wordt gevreesd voor een toename van de concurrentie, maar tevens wordt opgemerkt dat de omvang van de investeringen mogelijk kunstmatig zal worden opgedreven. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20