De Saoedische oliegigant Saudi Aramco, het tweede meest waardevolle bedrijf op aarde na techreus Apple, maakte vorig jaar 46 procent meer winst dan in 2021.
Saudi Aramco maakte vorig jaar evenveel winst als 5 grootste beursgenoteerde westerse oliemaatschappijen samen

Waarom is dit belangrijk?
Sinds de oorlog in Oekraïne begon, zijn verhoudingen op de wereldwijde energiemarkt voor altijd veranderd. Daardoor stegen energieprijzen, voornamelijk in Europa maar ook elders, fors. En hoewel dat voor huishoudens geen goed nieuws was, is dat voor olie- en gasbedrijven een ander verhaal.In het nieuws: Saudi Aramco maakte in 2022 een nettowinst van 161,07 miljard dollar (151 miljard euro), tegenover 110 miljard in 2021. Dat is meer dan de winst die de vijf grootste westerse oliemaatschappijen samen konden optekenen.
- Volgens het bedrijf is die stijging te danken aan “het effect van hogere ruwe-olieprijzen en verkochte volumes, en sterkere raffinagemarges”.
- Dat heeft Saoedi-Arabië geen windeieren gelegd. De bbp van het land steeg in 2022 met maar liefst 8,7 procent, het hoogste cijfer in meer dan tien jaar en meteen ook het hoogste van alle G20-landen. inkomsten uit olie speelden daarbij een sleutelrol.
- Niet enkel Saudi Aramco deed het vorig jaar bijzonder goed. Ook de zogenaamde ‘Supermajors’, de grootste beursgenoteerde oliebedrijven op aarde, maakten woekerwinsten door hoge olieprijzen.
- De vijf grootste oliegiganten, Shell, Chevron, Exxon, BP en TotalEnergies, konden samen een nettowinst van 150 miljard dollar optekenen. Daar werd al de kostprijs bijgerekend voor hun exit uit Rusland. Anders kon de winst zijn opgelopen tot zelfs 200 miljard.
Ook in 2023?
En nu: De prijs van olie zou ook in 2023 behoorlijk hoog kunnen blijven, wat oliemaatschappijen ten goede zal komen.
- Dat komt deels door een productievermindering die OPEC+, het kartel van olie-exporterende landen plus bondgenoten, in oktober vorig jaar aankondigde. Het is echter mogelijk dat die geen groot effect zal hebben, aangezien veel OPEC-landen nu al niet aan hun productiequota geraken.
- Ook Rusland, een lid van OPEC+, heeft al laten weten dat het de productie zal verminderen met vijf procent, ofwel zo’n 500.000 vaten per dag. Dat is een reactie op westerse sancties, onder andere een embargo op Russische olie en olieproducten zoals diesel.
- Tegelijkertijd stijgt de vraag naar olie steeds meer in niet-westerse landen als China en India. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de wereldwijde vraag in 2023 zelfs recordhoogtes bereiken.
- Volgens analisten zal de prijs van een vat Brentolie, de referentieprijs in onze contreien, dit jaar dan ook rond de 90 dollar schommelen, met pieken boven de 100 dollar doorheen het jaar. Op moment van schrijven bedraagt de prijs net geen 83 dollar.