Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco stelt zijn beursgang met enkele weken uit. Dat schrijft de Financial Times op basis van anonieme bronnen die dicht bij de beslissing staan.
Wat de grootste beursnotering ooit moet worden krijgt opnieuw een tegenslag te verduren. Normaal zou Saudi Aramco begin volgende week een zogenaamde ‘Initial Public Offering’ (IPO) of beursgang aankondigen in november. Maar dat wordt nu op de lange baan geschoven. De oliemaatschappij probeert al sinds 2016 zijn beursdebuut te maken. Dat werd dus al verschillende keren opgeschort. In augustus deed zelfs het gerucht de ronde dat de IPO zou worden afgelast.
Fall-out van droneaanval
Volgens de Britse zakenkrant wil Aramco wachten tot het investeerders duidelijkheid kan geven over de gevolgen van de recente droneaanval op de kwartaalcijfers.
Potentiële investeerders hebben namelijk twijfels. Ze zijn onzeker of de IPO effectief de 2000 miljard kan ophalen waar het koningshuis op hoopt. Ook maken ze zich zorgen over vermeende staatsinmenging in de bedrijfsstrategie van Aramco. Bovendien vraagt men zich af of het koninkrijk zijn olie-infrastructuur voldoende kan beschermen.
De droneaanval van vorige maand op twee olie-installaties van Aramco halveerde namelijk de productie, van 11 miljoen vaten per dag naar 5. Daardoor kenden de olieprijzen hun grootste stijging op één dag. Inmiddels zijn zowel de prijzen als de productie van Aramco opnieuw op het niveau van voor de aanval.
Oliemastodont
De beursgang van Aramco wordt dus met argusogen bekeken. Het staatsbedrijf is dan ook op verschillende vlakken een mastodont. Het is de grootste oliemaatschappij ter wereld qua productie en reserves. Het is ook de meest winstgevende firma op de planeet. Bovendien is de beursnotering cruciaal voor de hervormingsplannen voor de sterke man van het Saoedisch koninkrijk, kroonprins Mohammed bin Salman. Hij beweert dat hij Aramcoaandelen uitschrijft om projecten te financieren die de staat helpen om af te kicken van zijn olieverslaving.
Momenteel hangt de Saoedische economie vrijwel geheel af van de export van ruwe olie. Sinds de olieprijzen begonnen te dalen in 2014 worden oliestaten zoals Saoedi-Arabië namelijk geconfronteerd met sterk dalende inkomsten. Afgelopen jaren deed de overheid zelfs verschillende keren een greep in de Saoedische schatkist om lopende uitgaven te bekostigen, ongezien voor het kapitaalkrachtige koninkrijk.
Een waardering van 2000 miljard dollar betekent dat het gaat om veruit de grootste IPO ooit. Ter vergelijking, Het record van grootste beursdebuut staat momenteel op naam van de Chinese webwinkel Alibaba, die in 2014 25 miljard dollar ophaalde.