Het olieconcern Saudi Aramco zet in op grote projecten. Zo koopt het aandelen in een Chinese raffinaderij en plant het de bouw van, een Chinese raffinaderij. Tegelijkertijd sluit het bedrijf grote leveringscontracten af voor de komende jaren. De export naar China zal naar verwachting met 40 procent stijgen.
Saoedisch oliebedrijf Saudi Aramco deelt tik uit aan Rusland in strijd om China

Waarom is dit belangrijk?
Saoedi-Arabië is China’s grootste leverancier, maar staat nek aan nek met Rusland dat zijn prijzen verlaagt. Met langetermijncontracten probeert Riyad zijn rol als grootste importeur van Beijing veilig te stellen. Die contracten kunnen een klap zijn voor Rusland dat dringend geld nodig heeft, vooral nu het lijdt onder westerse economische sancties en een oorlog in Oekraïne met een hoog kostenplaatje.In het nieuws: Saudi Aramco en Chinese bedrijven sluiten volop deals.
- Vorige maandag maakte het Saoedische olieconcern nog bekend dat het een akkoord had bereikt met Rongsheng Petrochemical om 10 procent van de aandelen te kopen voor 3,6 miljard dollar. Dat meldt de Financial Times. De overeenkomst gaat gepaard met olieleveringen: 480.000 vaten per dag die rechtstreeks geleverd worden aan de grootste raffinaderij in China.
- Die heeft een productiecapaciteit van 800.000 vaten per dag. Daarnaast produceert het ook meer dan 4 miljoen ton ethyleen per jaar.
- De dag daarvoor bereikte Saudi Aramco eveneens een akkoord met twee andere Chinese bedrijven. Met hen zou het olieconcern een joint venture oprichten en samen een raffinaderij bouwen met een productiecapaciteit van 300.000 vaten per dag dat in 2026 klaar moet zijn. De Saoedi’s zullen 210.000 vaten per dag leveren.
- Saudi Aramco zal van die raffinaderij 30 procent bezitten. Meerderheidsaandeelhouder met 51 procent van de aandelen wordt de Chinese wapengigant China North Industries Group. Iets wat de Verenigde Staten waarschijnlijk niet zal plezieren. De derde speler is de investeringsmaatschappij Panjing Xincheng Industrial Group met 19 procent van de aandelen.
De cijfers: Die wijzen op een forse stijging van leveringen.
- Volgens deze twee overeenkomsten zal China 690.000 vaten per dag moeten importeren uit Saoedi-Arabië.
- Wetende dat China in 2022 al 1,75 miljoen vaten per dag importeerde. Dit zou een stijging van 40 procent zijn.
Schouder aan schouder met Rusland
De uitdaging: Nummer 1 blijven in China.
- In 2022 was Saoedi-Arabië de grootste leverancier van China, de grootste olie-importeur ter wereld. Rusland landde op de tweede plaats, met 1,72 miljoen vaten per dag (8 procent meer dan in 2022).
- Die situatie is sinds nieuwjaarsdag echter al veranderd. Moskou stak Riyad met zijn levering van 2 miljoen vaten per dag in januari en februari aan China voorbij.
- Rusland verlaagt de prijzen om zijn vaten te verkopen. Vooral door het Europese embargo op Russische ruwe olie dat in december van kracht werd. Het land heeft te veel olie en wil ervan af.
- Riyad slaat nu terug met een gigantisch, langlopende overeenkomst. Amin Nasser, CEO van Saudi Aramco, vertelde onlangs dat zij “de sleutel zijn tot het behouden van het marktaandeel in China zonder de prijzen voor ruwe olie te hoeven verlagen”.
De essentie: Is dit nieuwe contract een klap voor Rusland?
- De omgekeerde rekenoefening is ook mogelijk. Als de olieleveringen uit Saoedi-Arabië toenemen, kunnen die uit Rusland onder druk komen te staan.
- Zo is er het effect van de post-covid-stimulans (dit blijft een onbekende factor op de markten), waarbij China in januari en februari meer olie importeerde dan in 2022.
- De toename van 40 procent uit Saoedi-Arabië zou zeker druk kunnen zetten op de Russische invoer. Die zou niet kunnen toenemen als de Chinese behoeften door langetermijncontracten met Saoedi-Arabië al gegarandeerd zijn.
- Die toename bewijst ook dat Rusland meer moeite heeft om van zijn olie af te komen dan algemeen wordt gedacht. De idee dat Azië sowieso de olie zal opkomen die Rusland niet meer in Europa verkoopt wordt ondermijnd doordat China zijn olieleveranciers diversifieert.
(dv/fjc)