Saoedi’s pakken nu ook mannen aan die ‘niet-islamitisch’ gekleed gaan

Tijdens de ramadan moeten ook mannen de islamitische kledingvoorschriften volgen. Dat heeft prins Khalid al-Faisal, gouverneur van de stad Mekka in Saudi-Arabië, gezegd.

De gouverneur gaf daarbij aan de Mutaween, de religieuze politie, de opdracht op te treden tegen personen wiens kleding niet met de islamitische tradities strookte. Het initiatief leidde al snel tot de arrestatie van vijftig mannen die op uiteenlopende inbreuken tegen de islamitische dresscode bleken gezondigd te hebben. Onder meer bleken de arrestanten betrapt te zijn op het dragen van gescheurde jeans, korte shorts, halskettingen of een westerse haarsnit. De arrestanten werden opgepakt in shoppingcentra en winkelwijken in Mekka. De Mutaween moet controleren of de bevolking de wetten van het wahhabisme – de extreem religieuze tak van de soennitische islam die in Saudi-Arabië heerst – naleeft. Het wahhabisme bepaalt onder meer dat vrouwen een hoofddoek en ruimzittende zwarte kleding – de abaya – dienen te dragen.

Voetbal

Ook worden mannen verplicht om broeken met lange pijpen en mouwen te dragen. Tevens eist de wet dat mannen en vrouwen in het openbaar van elkaar gescheiden blijven. Alleen voor verwanten wordt daarop een uitzondering toegestaan. Eerder dit jaar werd ook door de Saudische voetbalbond een fatwa uitgevaardigd waardoor het aan voetballers verboden werd nog langer excentrieke kapsels te dragen. De fatwa leidde tot een tijdelijke schorsing van drie spelers. Vier jaar geleden werd ook al Waleed Abdullah, doelman van de club Al-Shabaab, destijds geleid door coach Michel Preud’homme, tijdens een wedstrijd naar de zijlijn gestuurd om zijn kapsel in orde te laten brengen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20