Saoedi’s mikken op Scala van Milaan

Saoedi-Arabië mikt op een zitje in de raad van bestuur van de Italiaanse Scala van Milaan. In ruil voor een subsidie van 15 miljoen euro zou het prestigieuze Italiaanse operahuis dan een Saoedi in zijn raad van bestuur moeten opnemen. Dat zou dan waarschijnlijk prins Farhan Al Saud worden, de Saoedische minister van cultuur.

De Italiaanse politiek is verdeeld over de kwestie. Vice-premier Salvini maakt duidelijk dat hij liever geen Saoedi in de Milanese cultuurtempel ziet verschijnen. Maar hij is niet de enige. Ook in het linkse kamp en onder mensenrechtenactivisten zit men niet te wachten op een vertegenwoordiger van het autoritaire Huis van Saoed.

De raad van bestuur van de Scala wordt vandaag volledig bevolkt door Italiaanse politici en bedrijfsleiders. De burgemeester van Milaan, die de raad voorzit, zit geen enkele dringende financiële reden voor een akkoord met de Saoedi’s. Verder is unanimiteit binnen de raad van bestuur nodig om zo’n akkoord erdoor te krijgen. Die kans lijkt gering.

De Scala van Milaan en het precedent van het ‘Louvre Abu Dhabi’

De eerste contacten voor een mogelijke investering werden gelegd door Alexander Pereira, de Oostenrijkse directeur van de Scala van Milaan. Pereira  is voortdurend op zoek naar geld om de faam van het operahuis te blijven waarmaken. Hij haalde inspiratie bij de samenwerking tussen het Franse Louvre en het emiraat Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten).

Sinds 2007 werken het Louvre en Abu Dhabi samen. In 2017 – vijf jaar later dan gepland – opende in Abu Dhabi het Louvre Abu Dhabi. Voor het gebruik van de naam ‘Louvre’ betaalden de Verenigde Arabische Emiraten ruim 525 miljoen dollar (464 miljoen euro). Daarbovenop beloofden ze de Fransen ook nog eens 747 miljoen dollar (660 miljoen euro) beloofd voor toekomstige kunstleningen, speciale tentoonstellingen en beheersadvies.

In het Louvre Abu Dhabi zou ook het werk ‘Salvator Mundi’ van Leonardo Da Vinci worden opgehangen. Dat is een portret van Jezus Christus en het duurste kunstwerk ooit verkocht. Het werd in december 2017 gekocht door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Pereira heeft in het kader van een akkoord ook plannen om in Ryadh een conservatorium voor dans en muziek op te richten.

Supercoppa

Ook de beslissing van de voetbalbond om de finale van de supercup in januari in Jeddah te laten doorgaan, kon in Italië op veel kritiek rekenen. De bond stond onder druk om een andere locatie te zoeken na de moord op journalist Jamal Khashoggi. Maar de wedstrijd ging gewoon door. Vrouwen moesten toen in het King Abdullah Sports City-stadion in aparte vakken gaan zitten. De twee deelnemende clubs Juventus en AC Milan kregen elk 3,5 miljoen euro om het prestigeduel in Saoedi-Arabië te spelen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.