Saoedi-Arabië: het formidabele succes van een nieuwe generatie leiders

Saoedi-Arabië heeft woensdag 17,5 miljard dollar opgehaald op de kapitaalmarkten. Het was de eerste keer sinds de eerste Irak-oorlog ruim 25 jaar geleden dat het koninkrijk zich op de markten financierde.
Dat gebeurde dankzij de internationale uitgifte van staatsobligaties met een looptijd van tien, twintig en dertig jaar. De Saoedi’s boden daarvoor een rente van respectievelijk 2,6%, 3,41% en 4,63%, een wereld van verschil met de nulrente die in grote delen van Europa de regel is geworden.

Beleggers stortten zich dan ook op deze obligaties en het land had zonder moeite 67 miljard dollar kunnen ophalen of bijna 4 keer het beoogde totaal. Garanties heeft het land voldoende: ten eerste heeft het amper schulden en ten tweede beschikt het over een onmetelijke olierijkdom.

Saoedi-Arabië heeft het geld nodig

De Saoedi’s hebben het geld nodig, want sinds de spectaculaire daling van de olieprijzen eind 2014, hebben de sjeiks al zo’n 120 miljard dollar van hun reserves moeten aanspreken. Saoedi-Arabië produceert olie tegen 10 dollar per vat, maar de staatsuitgaven zijn dermate hoog dat een verkoopprijs van 60 dollar per vat nodig is om het budget in evenwicht te brengen. Verwacht wordt dat het land in 2016 een begrotingstekort van 20% zal laten optekenen. Naast de economische problemen is het land ook betrokken in 2 oorlogen, in Jemen en Syrië.

Mohammed bin Salman: de rijzende ster

Het land heeft onder impuls van prins Mohammed bin Salman (foto), de amper 31-jarige minister van defensie, een reeks economische hervormingen ingezet en nu al mag worden geconcludeerd dat de man een meesterzet heeft gerealiseerd. Niet enkel gaat het om de grootste som ooit door een opkomende economie opgehaald (het vorige record staat op naam van Argentinië, met 16,5 miljard dollar), het koninkrijk is er de voorbije maanden ook in geslaagd de olieprijs bijna te verdubbelen, dankzij een reeks directe en indirecte akkoorden met andere OPEC-landen.

screenshot-2016-10-20-08-48-33

De beursgang van Aramco

Die olieprijs ging ook woensdag opnieuw de hoogte in en dat is niet eens toeval. Indien de Saoedi’s er in slagen een olieprijs tussen de 50 en 60 dollar te behouden, is het succes van de voor 2018 geplande beursgang van hun nationale oliemaatschappij Aramco zo goed als verzekerd.

Volgens Jason Tuvey, analist bij het onderzoeksbureau Capital Economics, heeft Aramco een waarde tussen 1.000 miljard dollar en 10.000 miljard dollar. De waarde van het bedrijf wordt onder meer bepaald door de olieprijzen. Aramco beschikt naar eigen zeggen over een voorraad van ongeveer 261 miljard vaten olie.

Die waarde kan wel beïnvloed worden door vragen over de eigendomsstructuren bij het Arabische staatsbedrijf en discussies over de betrouwbaarheid van de cijfers die Aramco over zijn reserves naar voor brengt. Maar ook wanneer aan Aramco slechts de laagste waarde wordt gegeven, blijft de onderneming sowieso de grootste beursgenoteerde entiteit van de wereld. (Ter vergelijking: het Amerikaanse technologieconcern Apple is met een waarde van 586 miljard dollar het grootste beursgenoteerde bedrijf van de wereld.)

Amerikaanse schalie-olie

Een prijsvork van 50 tot 60 dollar zou niet enkel het succes van zo’n beursintroductie bestendigen, hij zou er ook voor zorgen dat de Amerikaanse producenten van schalie-olie niet geneigd zijn snel hun productie te hervatten. Volgens specialisten is een minimumprijs van 80 dollar nodig om de extractie van schalie-olie rendabel te maken.