Na de vergadering van OPEC plus bondgenoten op zondag kondigde Saoedi-Arabië aan een vrijwillige productieknip van een miljoen vaten olie per dag in te voeren tijdens de maand juli. Het oliekartel besloot ook om het aanbod langer beperkt te houden, tot eind 2024.
In het nieuws: Saoedi-Arabië zal in juli negen miljoen vaten olie per dag produceren, in plaats van tien miljoen.
- Vorige week werd al gespeculeerd dat OPEC+ een productieverlaging van een miljoen vaten per dag zou invoeren. Nu blijkt dat die volledig door de Saoedi’s zal worden ingevuld, voorlopig enkel voor de maand juli.
- “Dit is een Saoedische lolly”, zei minister van Energie Prins Abdulaziz bin Salman zondag op een persconferentie na de vergadering. “Deze markt heeft stabilisatie nodig”.
- Bin Salman is de man achter een eerdere productieverlaging dit jaar. Ook toen werd een vermindering van een miljoen vaten per dag ingevoerd, waarvan Saoedi-Arabië de helft voor zijn rekening nam.
- De Saoedische minister van Energie staat onder druk om de prijs van olie hoog te houden. Dat was ook de redenering achter de productieverlaging in april. Kort nadat die werd aangekondigd, steeg de prijs van zowel Brent als WTI, de referentieprijzen in Europa en de VS, met zo’n 9 dollar per vat. Daarna zakte die echter terug, voornamelijk omdat de vraag gedaald is door de aanhoudende economische problemen in de wereld.
Ook nog: De eerder aangekondigde productieverlaging, die normaal gezien zou lopen tot eind dit jaar, wordt met een jaar verlengd door OPEC+.
En ten slotte: OPEC+ zal daarbovenop in 2024 1,4 miljoen vaten minder produceren dan vandaag de dag. Een belangrijke voetnoot: deze reductie zal in de realiteit niet merkbaar zijn, omdat het oliekartel simpelweg de productiedoelstellingen naar beneden bijwerkt van landen die hoe dan ook niet aan hun beoogde cijfers raken, zoals Rusland, Angola en Nigeria.
Spanningen
Samengevat: Het Westen beweert dat OPEC+ de markt manipuleert tijdens een economische crisis, terwijl het oliekartel de schuld juist bij het Westen legt.
- Westerse mogendheden kampen met een hoge inflatie, die deels veroorzaakt wordt door hoge energieprijzen. Wanneer de prijs van olie stijgt, ontstaat ook een opwaartse druk op de inflatie.
- Daardoor worden de inspanningen van centrale banken om de inflatie te bestrijden, deels tenietgedaan. Zij verhoogden de rentes het voorbije jaar meermaals om de inflatie te beteugelen. Daardoor vertraagt de economie, waardoor sommige landen nu al in een recessie zijn beland.
- Indien de inflatie hoog blijft, zullen centrale banken langer een strak geldbeleid moeten aanhouden. In het slechtste geval kan dat zelfs leiden tot het economische doemscenario van stagflatie: een situatie waarin de economie stagneert, maar de inflatie nog altijd hoog is.
- OPEC+ beweert echter dat niet de hoge energieprijzen, maar het massaal bijdrukken van geld de grootste oorzaak van de inflatie in het Westen is. Het kartel zegt dat het gedwongen wordt om de prijs van olie hoog te houden, omdat het anders zelf economisch getroffen zal worden.