Saoedi-Arabië en VAE introduceren btw

Ook in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten moet voortaan een belasting op toegevoegde waarde (btw) worden betaald. De maatregel, die bij de start van het nieuwe jaar werd geïntroduceerd, is bijzonder opmerkelijk.

Ook in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten moet voortaan een belasting op toegevoegde waarde (btw) worden betaald. De maatregel, die bij de start van het nieuwe jaar werd geïntroduceerd, is bijzonder opmerkelijk.

De landen uit de regio van de Arabische Golf zijn immers altijd prat gegaan op hun belastingvrije maatschappij, waar de bevolking van de wieg tot het graf van een georganiseerd welzijnssysteem gebruik kon genieten.De ingreep kadert in de maatregelen die de olieproducenten uit de regio de voorbije twee jaar hebben gedaan om hun inkomsten op te drijven en de uitgaven te beperken. Op die manier wil de overheid extra inkomsten genereren om de lagere opbrengsten van de olieproductie op te vangen.De daling van de petroleumprijzen gedurende de voorbije jaren hebben de inkomsten van de olieproducenten immers gevoelig uitgehold. De betrokken landen moeten dan ook vaak een oplossing vinden voor hun aanhoudende budgettekorten.Gemiddeld werd in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten op de meeste goederen en diensten een gemiddelde btw-heffing van 5 procent ingevoerd. Dat zou de landen dit jaar 21 miljard dollar moeten kunnen opleveren. Dat vertegenwoordigt ongeveer 2 procent van hun bruto binnenlandse product.Voor de Saudische bevolking betekent de ingreep de tweede prijsstijging in twee jaar tijd. Toch worden bijna op geen enkele plek in de hele wereld aan de benzineprijzen lagere prijzen aangerekend dan in Saudi-Arabië.Door de nieuwe btw-heffing loopt de prijs van hoogwaardige benzine per liter op van 0,24 dollar tot 0,54 dollar. Daarmee is de prijs door de nieuwe heffing op één dag 127 procent duurder geworden. Bij normale benzine werd een stijging van 0,20 dollar naar 0,365 dollar opgetekend. Dat vertegenwoordigt een prijsstijging met 83 procent.Voor diesel en kerosine werd daarentegen geen btw-heffing voorzien.

Elektriciteit

Saudi-Arabië heeft de voorbije jaren verscheidene maatregelen ingevoerd om extra inkomsten te genereren en de uitgaven te beperken. Die ingrepen moeten het land helpen zijn nationale boekhouding in evenwicht te brengen.Recent nog werden de staatssubsidies op elektriciteitsleveringen geschrapt, waardoor energie voor de bewoners gevoelig duurder worden. Het land heeft de voorbije vier fiscale jaren 260 miljard dollar aan budgettekorten moeten inschrijven.Een evenwicht wordt ten vroegste over vijf jaar verwacht. Om de toenemende staatsschulden op te vangen, heeft het Saudische koninkrijk ongeveer 240 miljard dollar uit zijn reserves gehaald. Het land draagt op dit ogenblik nog een staatsschuld van 490 miljard dollar.Tevens werd op de internationale en binnenlandse financiële markten een bedrag van 100 miljard dollar geleend.Ook Bahrein, Koeweit, Oman en Qatar hebben de introductie van een btw-heffing aangekondigd. De introductie van de maatregel is voorlopig echter uitgesteld tot begin volgend jaar. (mah)