De olieprijs staat op zijn hoogste punt sinds februari nadat Saoedi-Arabië dinsdag uit het niets aankondigde om minder te produceren. Een vat ruwe olie van de internationale standaard Brent kost nu 54 dollar, Amerikanen betalen 50 dollar per vat WTI-olie.
Het kartel van olieproducerende landen, de zogenaamde OPEC, kwam dinsdag nog overeen om de olieproductie op hetzelfde peil te houden nu de prijzen weer min of meer in de goede richting gaan, maar dat was zonder Saoedi-Arabië gerekend.
De onderhandelaars hadden hun Zoom-scherm nog niet goed afgesloten of het Arabische land kwam al met de mededeling dat het in februari en maart slechts 8 miljoen vaten per dag gaat oppompen. In normale tijden maakt het land 12 miljoen vaten per dag, op dit moment stond de productie op 9 miljoen. Rusland en Kazachstan gaan dan weer samen 75.000 extra vaten creëren in februari en maart.
Welkome stijging
De aankondiging duwt de olieprijs omhoog. Want hoe minder olie er wordt opgepompt, hoe duurder één vat is. En die prijsstijging is welkom. Sinds het coronavirus de wereld teistert is de vraag naar olie drastisch gedaald en in april ging de prijs zelfs onder nul. Dat is ondertussen al even voorbij, maar de prijzen zitten nog lang niet op een pre-coronaniveau. Een jaar geleden, toen er van corona nog geen sprake was in de westerse wereld, kostte een vat WTI-olie 63 dollar, voor Brent betaalde u toen 65 dollar.
Voor januari besliste de OPEC om de productie op te drijven met 500.000 vaten per dag. Rusland was er voorstander van om dat in februari opnieuw te doen, maar de andere landen waren daar niet voor te vinden. Zij denken dat de vraag naar olie weer gaat heropleven nu de vaccinatiecampagnes volop lopen.
Daarnaast helpt ook de onrust in het Midden-Oosten de prijs vooruit. ‘Als de de situatie daar niet snel de-escaleert, zal olie nog duurder worden uit schrik voor schaarste’, zegt een analist aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC.