De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft dan toch beslist om te blijven zitten aan het hoofd van de regering. Hij had zichzelf vijf dagen bedenktijd gegeven, nadat hij eerder twijfelde of het wel opportuun was om aan te blijven.
In het nieuws: Een strijdbare maar nuchtere Sanchez spreekt het volk toe.
- In een emotionele boodschap naar de bevolking was het meteen duidelijk: “Ik heb besloten dat ik blijf als eerste minister”, vertelde Sanchez. Hij doet dat “indien mogelijk met meer kracht“.
- Tegelijk haalde hij nogmaals uit naar de belaging die hij over zich heen had gekregen, uit rechtse hoek: “Als we accepteren dat politiek het aanvallen van onschuldige mensen inhoudt, is het niet de moeite waard. Er is geen eer die het lijden van de mensen van wie je het meest houdt, zal rechtvaardigen.”
- “De lastercampagne tegen mij en mijn familie zal niet stoppen”, voorspelt Sanchez wel. “Maar we kunnen het aan: het belangrijkste is dat we jullie (de bevolking, red.) willen bedanken voor de uitingen van solidariteit die we uit alle hoeken hebben ontvangen.”
- Dit weekend kwam de Spaanse bevolking inderdaad massaal op straat om Sanchez te steunen. Ook vanuit zijn Socialistische Partij kwamen er lovende woorden. Kopstukken vroegen de premier om aan te blijven.
Om te volgen: Worden de klachten tegen Sanchez’ vrouw geseponeerd?
- Sanchez had zich vijf dagen eerder nog de vraag gesteld “of het allemaal de moeite nog waard was, ondanks dat rechts en extreemrechts met modder gooien?” Nu geeft hij daar dus een ‘ja’ op.
- Net daarvoor raakte bekend dat er een strafzaak was geopend naar zijn vrouw, Begoña Gómez. Zij werd door de organisatie Manos Limpias, die banden heeft met extreemrechtse groeperingen, beschuldigd van het gebruiken van regeringsconnecties om haar private zakelijke belangen vooruit te helpen.
- Maar het openbaar ministerie adviseert nu om de klacht te seponeren. Er zou geen basis aanwezig zijn om Gómez te vervolgen. Manos Limpias gaf inmiddels ook toe dat het zich mogelijk liet meeslepen door ongefundeerde geruchten.
- En zo lijkt Sanchez al een zorg minder te hebben. De vraag wie hem moest opvolgen als hij op zou stappen, was eveneens lastig te beantwoorden. Maar ook die vraag is dus niet meer relevant.