Ryanair vertrekt uit Noord-Ierland

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair stopt haar operaties in Noord-Ierland. Dat melden de Britse openbare omroep BBC en ITV News. De maatschappij zal niet meer vliegen van en naar de twee luchthavens in de hoofdstad Belfast.

“Door de weigering van de Britse overheid om de passagierskost (air passenger duty) op te schorten of te verlagen, en door het gebrek aan stimulansen in het kader van het herstel van de coronapandemie, zal Ryanair deze winter haar operaties stoppen op Belfast International en Belfast City Airport, vanaf het einde van het zomerseizoen in oktober”, aldus Ryanair in een mededeling. “Deze vliegtuigen zullen worden verplaatst naar goedkopere luchthavens elders in het Verenigd Koninkrijk en in Europa voor het winterschema dat in november begint.”

Geen vluchten tussen Belgische luchthavens en Belfast

Volgens de BBC opereert opereert Ryanair vanaf september niet meer op Belfast City Airport, eind oktober zijn er ook geen vluchten meer van en naar Belfast International Airport. Die tweede luchthaven laat weten teleurgesteld te zijn over de beslissing, maar voegt toe dat ze niet onverwacht komt. De luchthaven heeft al gesprekken opgestart met andere luchtvaartmaatschappijen om de routes over te nemen.

Ryanair heeft momenteel vluchten van Belfast naar onder meer Alicante, Malaga, Valencia, Barcelona, Faro, Krakau, Gdansk, Warschau en Milaan. Er zijn geen vluchten tussen Belgische luchthavens en Belfast.  De maatschappij begon pas in mei weer te vliegen naar Belfast City Airport, na een afwezigheid van elf jaar.

26 nieuwe bestemmingen

Eerder op de dag liet Ryanair-CEO Michael O’Leary nog weten dat de maatschappij 90 tot 100 miljoen klanten verwacht tussen april 2021 en maart 2022. Voor de coronapandemie waren er pieken tot 149 miljoen klanten. “Ryanair herstelt sterk, veel sneller dan de andere luchtvaartmaatschappijen in Europa. Het aantal boekingen stijgt erg snel”, zei hij tijdens een persconferentie in Lissabon.

Ryanair kondigde bovendien aan haar aanwezigheid in Portugal uit te breiden, met vanaf deze winter 26 nieuwe bestemmingen vanuit verschillende luchthavens. Het gaat onder meer om vluchten van en naar Agadir, Bari, Lanzarote, Malta en Palermo. Ryanair investeert 256 miljoen euro in de uitbreiding, die goed is voor 300 nieuwe banen, en zal drie extra vliegtuigen in gebruik nemen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20