Russische wetenschapster voorspelt mini ijstijd tussen 2030 en 2040

Als de Russische astronome Valentina Zharkova het bij het rechte eind heeft, moet de mensheid zich voorlopig niet teveel zorgen maken over de opwarming van de aarde. Samen met een groep Europese collega’s voorspelt de Russische wetenschapster immers dat de wereld over vijftien jaar in een mini-ijstijd, die ongeveer een decennium zou kunnen duren, terecht zal komen.

Het klimaatmodel van professor Zharkova en haar collega’s werd voorgesteld tijdens een recente bijeenkomst van astronomen in Groot-Brittannië. Valentina Zharkova, professor astronomie aan de Universiteit van Northumbria, wees daarbij op hun berekeningen die voorspellen dat de zon over vijftien jaar minder actief zal worden, waardoor de aarde zou kunnen afkoelen.

Dichtgevroren Theems

Die periode zou een tiental jaar kunnen duren. Dat zou kunnen leiden tot een mini-ijstijd zoals de wereld ook al tussen 1645 en 1715 had meegemaakt. Toen was het zo koud dat het water in de Theems in Londen compleet bevroor.

De oorzaak van het fenomeen zou moeten worden gezocht in twee magnetische golven op de zon die over anderhalf decennium mekaar zodanig zouden hebben verzwakt dat zonnevlekken en zonnevlammen met 60 procent kunnen afnemen. Wetenschappers zijn het er al lang over eens dat de activiteit van de zon in een cyclus van ongeveer tien jaar varieert.

Het is dankzij de studie van tientallen jaren fluctuaties in de magnetische velden op de zon dat Valentina Zharkova en haar collega’s nu denken precieze voorspellingen te kunnen doen over de zonneactiviteit. “Onze voorspellingen bleken tot nu toe voor 97 procent correct,” aldus een woordvoerder van de Britse Koninklijke Vereniging voor Astronomie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20