Russische ruimtevaartindustrie voldoet niet

Het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos heeft vorig jaar een aantal doelstellingen gemist. Dat heeft de Russische vice-premier Sergei Ivanov tijdens een vergadering met het ruimtevaartbureau gezegd. Ivanov wees echter niet naar specifieke verantwoordelijken voor het missen van de doelstellingen. Anatoly Perminov, topman van het Russische ruimtevaartbureau, wees echter naar het gebrek aan kwaliteit bij de Russische ruimtevaartbedrijven.

“Vice-premier Ivanov wees erop dat Roskosmos het voorbije jaar slechts vijf van de elf militaire satellieten die door de Russische regering waren besteld, heeft kunnen opleveren,” meldt het Russische persbureau Interfax. “Ook de doelstellingen van het civiele satellietplan werden met zes lanceringen gemist. Anatoly Perminov, topman van Roskosmos, stelde dat de verantwoordelijkheid moet gezocht worden bij de Russische ruimtevaartbedrijven, die er volgens hem niet in slagen om een aanvaardbare productiekwaliteit te halen.”

Perminov wees onder meer naar de mislukte lancering van drie Glonass-satellieten eind vorig jaar. “Uit een onderzoek van een speciale commissie is gebleken dat er teveel brandstof werd getankt, gebaseerd op foute ontwerpdocumenten,” stipt Interfax nog aan. “Daardoor weken de satellieten bij de lancering van hun voorziene koers af en stortten neer in de Stille Oceaan in de buurt van Hawaii. Dat kostte de Russische regering ongeveer 160 miljoen dollar. Het Glonass-systeem liep daardoor bovendien zes maanden vertraging op.”

Tegen de herfst van dit jaar wil Roskosmos vier nieuwe Glonass-satellieten lanceren. Daardoor zou Glonass, het Russische navigatiesysteem, de hele wereld kunnen dekken. (MH)

Meer