Russische roebel neemt diepe duik: “Slechtst presterende valuta van opkomende markten”

Russische roebel neemt diepe duik: “Slechtst presterende valuta van opkomende markten”
Vrouw verlaat wisselkantoor in het centrum van Moskou op 18 april 2022. — foto: Getty Images

De koers van de roebel is tot nu toe in juli met meer dan 16 procent gedaald. Dit nadat de Russische munt eerder dit jaar ’s werelds best presterende valuta van de opkomende markten tegenover de dollar was geworden. Intussen is de Russische vraag naar de yuan, de Chinese munt, flink toegenomen.

“De roebel is nu de slechtst presterende valuta van de opkomende markten tegenover de dollar deze maand”, merkt de nieuwssite Bloomberg op, die 23 valuta’s van opkomende economieën volgt. Voor één roebel krijg je op het moment van schrijven 0,016 dollar.

Roebelrally

Ondanks het economische isolement van Rusland was de munt sinds februari aan een opmars bezig. Bedrijven bleven miljarden dollars inkomsten uit de export van energie(producten) omzetten in roebels. Dat terwijl er door de stevige wisselkoerscontrole en de ineenstortende import weinig animo was voor de greenback.

Door de stijgende energieprijzen steeg de roebel vorige maand zelfs naar zijn hoogste niveau in zeven jaar. Dat wakkerde bij de Russische overheid de vrees aan dat de winst het concurrentievermogen van de bedrijven zou ondermijnen, en de begrotingsinkomsten uit de export in plaatselijke valuta zou verlagen (oorlog voeren blijft duur).

De honger naar de yuan en een renteverlaging vorige week (de rente werd door de Russische centrale bank teruggebracht tot onder het peil van voor de oorlog) lijken de rally te hebben afgekoeld. De munt is in juli intussen met meer dan 16 procent gedaald en heeft daarmee een einde gemaakt aan een reeks winsten van vier maanden ten opzichte van de dollar.

‘Pivot to the east’

De westerse sancties naar aanleiding van de Russische oorlogsagressie hebben tot een stormloop op andere munten (of preciezer: één andere munt) geleid. Die ingrijpende strafmaatregelen, waarbij onder meer Russische valutareserves werden bevroren, hebben ervoor gezorgd dat beleggingen in dollars en euro’s giftig zijn voor Russische beleggers. De plaatselijke vraag in Rusland naar de yuan, toch de valuta van ’s werelds op een na grootste economie, is daarom sterk toegenomen.

Onderdeel van de ‘pivot to the east’ is dat de handel in het valutapaar yuan-roebel (ofwel China-Rusland) deze week nog verdubbeld is: zo bereikte die al meer dan 100 miljard yuan (14,8 miljard dollar) in juli, vergeleken met 54 miljard yuan (8 miljard dollar) in juni. Woensdag kwam de handel zelfs tot een all-time high van 7,82 miljard yuan, volgens gegevens van de Moskouse beurs die door Bloomberg worden aangehaald.

De handelsvolumes van het valutapaar yuan-roebel liggen nu voor op die van het euro-roebel-paar, zo blijkt nog uit de data. Met name de uitvoer van Russische energieproducten naar China wordt nu zo goed als altijd in yuan vereffend.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.