Russische oliesector heeft zijn piekproductie wellicht al achter de rug

De Russische oliewinning heeft zijn piekproductie wellicht al achter de rug. Dat staat in een rapport van het Russische ministerie van Energie. Twee jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, haalde het land een olieproductie van 560 miljoen ton. Dat betekende een recordvolume van ongeveer 11,3 miljoen vaten per dag. De Russische autoriteiten verwachten echter niet dat dit niveau nog ooit zal worden geregistreerd.

‘Onder invloed van de coronacrisis is de olieproductie vorig jaar voor de eerste keer in meer dan een decennium gekrompen’, merkt de Russische zakenkrant Kommersant op. ‘Samen met Saoedi-Arabië en de andere leden van het oliekartel Opec besliste Rusland toen tot aanzienlijke productieverlagingen. Die ingreep was een poging om de olieprijzen aan het begin van de coronapandemie te ondersteunen. Door deze beslissing viel de Russische productie vorig jaar met 9 procent tot 10,3 miljoen vaten per dag terug.’

Afhankelijkheid

Verwacht wordt dat de Russische olieproductie de rest van het decennium opnieuw verder zal groeien, maar nooit meer het recordniveau van twee jaar geleden zal halen. ‘Geraamd wordt dat de productie geleidelijk opnieuw zal oplopen en eind dit decennium een niveau van 11,1 miljoen vaten per dag zal halen’, aldus Kommersant. ‘Daarna zou echter een nieuwe achteruitgang volgen, om midden volgend decennium uit te komen op een volume van 9,4 miljoen vaten per dag.’

De Verenigde Staten zijn de grootste olieproducent van de wereld. Rusland en Saoedi-Arabië wedijveren voor de tweede plaats. De Russische economie blijft sterk afhankelijk van de export van energie.

Voor de uitbraak van de coronapandemie vertegenwoordigden de inkomsten van de sector meer dan een derde van het totale Russische overheidsbudget. De totale grondstoffenindustrie is verantwoordelijk voor bijna 40 procent van het Russische bruto binnenlandse product.

‘In het meest optimistische scenario zou de Russische olieproductie tegen eind dit decennium opnieuw een niveau van 12,8 miljoen vaten per dag kunnen bereiken,’ voert het Russische ministerie van energie aan. ‘Daarmee zou alsnog een nieuw record kunnen worden opgetekend. Maar in elk geval moet ermee rekening worden gehouden dat de productiepiek nog voor het einde van dit decennium zal worden bereikt.’

Duurzaamheid

Verscheidene experts voeren daarbij aan dat Rusland slecht gepositioneerd blijft om te kunnen profiteren van de wereldwijde verschuiving naar duurzame energiebronnen. ‘Terwijl landen in Europa en de Verenigde Staten duurzame energie centraal hebben gesteld in hun herstelplannen om de impact van de coronacrisis te verwerken, lijkt Rusland de intentie hebben om de overheidsuitgaven voor milieuvriendelijke bronnen te verminderen’, voeren ze aan.

‘Indien elk project in ontwikkeling tijdig wordt voltooid, zal de Russische elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare bronnen, met uitzondering van waterkracht, over drie jaar amper 1 procent bedragen.’

‘Terwijl internationale oliemaatschappijen over elkaar struikelen om een duurzame omschakeling te realiseren, moet vanuit Rusland wellicht weinig concurrentie worden verwacht,’ benadrukken experts van analist VTB Capital.

‘Russische producenten van olie en gas zouden mogelijk wel kunnen profiteren van zogenaamde transitiebrandstoffen zoals waterstof of ammoniak of zouden een leidende rol kunnen opnemen in de investeringen en het onderzoek naar technologie voor de opvang en opslag van koolstofdioxide.’

Het Russische ministerie van energie voert aan dat fiscale voordelen voor de ontginning van olievelden met een hoog potentieel, zoals in het noordpoolgebied, cruciaal zullen zijn om het land te helpen het potentieel van zijn enorme voorraden aan energiebronnen te maximaliseren.

‘Indien de olieprijzen op een laag niveau blijven, zal Rusland echter slechts een derde van zijn bewezen reserves rendabel kunnen ontginnen’, zeggen de experts echter. ‘Maar ook in het meest optimistische scenario zal die nog altijd maximaal twee derde van de aangetoonde voorraden kunnen worden aangeboord.’ (wdm)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.