Russisch cyberzwaard hakt flink om zich heen: daarom wil Europa nieuw digitaal defensiebeleid opzetten

Russisch cyberzwaard hakt flink om zich heen: daarom wil Europa nieuw digitaal defensiebeleid opzetten
“De veiligheid in Europa is drastisch veranderd”, zegt Josep Borell. (Thierry Monasse/Getty Images)

De Europese Commissie heeft deze week een nieuw EU-cyberdefensiebeleid voorgesteld. Dat moet nationale regeringen helpen beter samen te werken om cyberaanvallen van staten als Rusland af te weren.

Waarom is dit belangrijk?

Moderne oorlogsvoering wordt tegenwoordig niet enkel ter land, ter zee of in de lucht uitgevochten. Ook in de cyberspace wordt er flink geknokt. Het voorstel van de Europese Commissie moet ervoor zorgen dat Europa in de digitale ruimte niet hopeloos achterop raakt.

In het nieuws: In het voorstel vragen de uitvoerende macht van de EU en haar dienst Buitenlandse Zaken de EU-lidstaten om structuren op te zetten die het beleid omtrent cyberdefensie op Europees niveau coördineren.

  • “De veiligheid in Europa is drastisch veranderd”, zegt Josep Borell, de EU-buitenlandchef. “We moeten ons defensiebeleid aanpassen aan deze nieuwe omgeving”.
  • Zo moet er volgens het document op Europees niveau een EU-coördinatiecentrum voor cyberdefensie komen, een netwerk van militaire calamiteitenteams en moeten er gezamenlijke periodieke oefeningen worden georganiseerd.
  • De nationale regeringen van lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor hun cyberdefensie, maar de EU zet haar politieke gewicht in om de coördinatie tussen de hoofdsteden te verbeteren.
  • Het voorstel komt er na een “toenemend aantal acties in de cyberspace, van zowel staten als niet-statelijke actoren”, aldus Margrethe Vestager, het digitale hoofd van de EU. “Met dit initiatief versterkt de Commissie haar bijdrage aan de Europese defensie. We moeten meer aandacht hebben voor de defensie van onze digitale infrastructuur en netwerken”. 
  • “We hebben gezien bij de Russische aanval op de Viasat-satelliet, dat het digitale domein nog flink achterloopt”, zo besluit de Deense politika. 
  • Het cyberdefensiebeleid maakt deel uit van een breder veiligheids- en defensiepakket dat ook maatregelen omvat om de militaire mobiliteit van Europa te verbeteren.

Russische cyberzwaard

De achtergrond: Het Russische cyberzwaard lijkt sinds de start van de oorlog in Oekraïne flink om zich heen te hakken.

  • Zo vielen Kremlin-hackers vorige maand de Australische zorgverzekeraar Medibank aan. De Russen slaagden er daarbij in de data van bijna tien miljoen mensen te bemachtigen, waaronder die van premier Anthony Albanese. 
  • En ook in de Verenigde Staten zijn de hackers actief, zo bevestigde Poetin-bondgenoot en oprichter van het huurlingenleger Wagner Group Yevgeni Prigozjin. Op de vraag van een journalist of Rusland zich bemoeide met de Amerikaanse midterms, antwoordde Prigozjin: “Heren, we hebben ons ermee bemoeid, we bemoeien ons er op dit moment mee en we zullen ons ermee blijven bemoeien”.
  • Ook de persoonlijke telefoon van voormalig premier Liz Truss werd gehackt, waarbij de inbrekers toegang hadden tot “top secret details” van onderhandelingen met internationale topdiplomaten en wapenleveringen aan Oekraïne, naast privéberichten tussen Truss en Kwasi Kwarteng, die later minister van Financiën werd.

Opvallend: Russische hackers vielen in augustus massaal de Baltische staat Estland aan, nadat het land had besloten om een Sovjet-oorlogsmonument te verwijderen.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.