Rusland wil tegen 2030 meer lithium produceren


Key takeaways

  • Rusland streeft ernaar om tegen 2030 een aanzienlijke lithiumproductiesector op te zetten, met als doel jaarlijks minstens 60.000 ton lithiumcarbonaat te produceren.
  • Samenwerkingsverbanden tussen verschillende bedrijven zullen drie grote lithiumafzettingen ontwikkelen: Kolmozerskoye en Polmostundrovskoye in de regio Moermansk en Tastygskoye in de regio Tuva.
  • De regering van Rusland onderstreept de urgentie van de binnenlandse lithiumproductie en wijst op het strategische belang ervan voor de economische groei en de opkomende industrie voor elektrische voertuigen.

Rusland streeft ernaar om tegen 2030 een aanzienlijke lithiumproductiesector op te zetten, met als doel jaarlijks minstens 60.000 ton lithiumcarbonaat te produceren. Dit ambitieuze doel weerspiegelt de wens van Rusland om minder afhankelijk te worden van import en zijn positie op de markt voor elektrische batterijen met hoge capaciteit te versterken.

De wereldwijde vraag naar lithium en andere kritieke mineralen, waaronder zeldzame aardmetalen, is de laatste tijd sterk gestegen, aangewakkerd door initiatieven van de Amerikaanse regering om de dominantie van China op dit gebied uit te dagen. Lithium, een cruciale component in de productie van elektrische voertuigen, is geclassificeerd als een van de 50 kritieke mineralen die door de US Geological Survey zijn geïdentificeerd. Terwijl Rusland naar schatting 3,5 miljoen ton lithiumoxide reserves bezit, zijn de gerapporteerde lithiumreserves aanzienlijk lager, namelijk ongeveer 1 miljoen ton in 2024, waarmee het land wereldwijd op de 14e plaats staat.

Het belang van lithium voor Russische economie

President Vladimir Poetin erkende het belang van deze bron en drong eerder dit jaar aan op versnelde mijnbouwactiviteiten. De Russische regering benadrukt de urgentie van de binnenlandse lithiumproductie en wijst op het strategische belang ervan voor de economische groei en de opkomende industrie voor elektrische voertuigen. Om deze doelen te bereiken, zijn er exploratielicenties verleend voor drie belangrijke lithiumafzettingen: Kolmozerskoye en Polmostundrovskoye in de regio Moermansk en Tastygskoye in de regio Tuva. Deze projecten zullen naar verwachting in 2030 operationeel zijn.

Momenteel is de Russische lithiumproductie beperkt tot slechts 27 ton die jaarlijks wordt gewonnen als bijproduct van de smaragdwinning in het Oeralgebergte. De ontwikkeling van deze nieuwe lithiumafzettingen zal gepaard gaan met partnerschappen tussen verschillende bedrijven: Polar Lithium (een joint venture tussen Nornickel en Rosatom) voor Kolmozerskoye, Arctic Lithium voor Polmostundrovskoye, en Elbrusmetall-Lithium (een dochteronderneming van Rostech) voor Tastygskoye.

Volgende ontwikkelingen en zorgen

Gazprom en de Irkutsk Oil Company hebben ook een samenwerkingsproject aangekondigd om lithiumverbindingen uit grondwater te winnen in het Kovykta gascondensaatveld van Gazprom in de regio Irkutsk. Er wordt verwacht dat deze onderneming aanzienlijk zal bijdragen aan het voldoen aan de binnenlandse vraag en mogelijk een bloeiende exportgerichte lithiumindustrie zal opzetten.

Daarnaast heeft Atomredmedzoloto Uranium Holding, onderdeel van Rosatom, plannen aangekondigd om tegen 2030 lithium te winnen in zowel Rusland (regio’s Moermansk en Irkutsk) als Latijns-Amerika. Deze ambitieuze onderneming, met investeringen van meer dan 50 miljard roebel, streeft naar een jaarlijkse productiecapaciteit van maximaal 50.000 ton.

Ondanks de optimistische voorspellingen van de regering en investeerders blijven veel onafhankelijke mijnbouwanalisten in Rusland voorzichtig over het tijdschema voor de uitvoering van het project. Zij wijzen op de complexiteit van het project, waaronder de noodzaak van uitgebreide haalbaarheidsstudies, de selectie van geschikte mijnbouw- en verwerkingstechnologieën en het verkrijgen van financiering.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.