Rusland verdringt China als grootste goudproducent ter wereld

De wereldwijde goudproductie zal dit jaar een daling van 1,7 procent laten zien ten opzichte van vorig jaar. De afname is vooral het gevolg van de onderbreking van de mijnbouwactiviteiten vanwege de uitbraak van het coronavirus het tweede kwartaal van dit jaar. Dat staat in een rapport van consultant GlobalData.

Vanaf volgend jaar mag volgens berekeningen van Fitch Solutions echter een duidelijke versnelling worden verwacht, zo staat in een tweede rapport dat vooruitblikt naar de toekomstige goudproductie. Tevens merkt Fitch op dat China als grootste goudproducent van de wereld plaats zal moeten maken voor Rusland.

Winsten

‘Alle grote goudproducenten van de wereld – zoals Newmont, Barrick Gold, AngloGold Ashanti en Newcrest Mining – zullen dit jaar hun productie verminderen,’ zegt Vinneth Bajaj, mijnanalist bij GlobalData. ‘De mijnbouwactiviteiten werden in verschillende belangrijke markten, zoals Zuid-Afrika, door lockdowns en andere maatregelen tegen de uitbraak van de coronacrisis beperkt.’

‘Anderzijds heeft de angst voor een mogelijk wereldwijde economische neergang de goudprijs in augustus naar recordhoogtes gestuwd. Die prijs zal ook de volgende periode rond een niveau van 2.000 dollar per ounce blijven. Daardoor zullen een aantal producenten, ondanks de dalende productie, toch meer winst kunnen melden.’

Daarnaast zorgen volgens Bajaj ook de lagere kwaliteit van een aantal gevonden voorraden en de verkoop van mijnsites dit jaar voor een beperking van de productie.

Consulent Fitch Solutions merkt op dat de goudproductie dit jaar een niveau van 106 miljoen ounce zal bedragen. ‘Tegen het einde van het decennium zal dat echter opgelopen zijn tot 133 miljoen ounce per jaar,’ aldus Fitch. ‘Dat betekent een gemiddelde groei met 2,5 procent per jaar. Dat is een aanzienlijke groei tegenover de tweede helft vorig decennium, toen een jaarlijkse groei van 1,2 procent werd gemeld.’

Sancties

Fitch merkt nog op dat Rusland in de loop van dit decennium de grootste goudproducent van de wereld zal worden. Momenteel produceert het land 11,3 miljoen ounce per jaar. Tegen het einde van dit decennium zou die productie echter tot 15,5 miljoen ounce zijn opgelopen.

Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 3,7 procent, waardoor het land China als grootste goudproducent van de wereld voorbij zal steken. Het aandeel van Rusland in de mondiale goudproductie zal daarbij van 10,6 procent naar 11,6 procent oplopen. Onder meer de Russische producent Polyus Gold heeft een aantal nieuwe projecten op stapel staan.

Amerikaanse sancties

De groei van Rusland als goudproducent moet volgens Fitch grotendeels worden toegeschreven aan de sancties die door de Verenigde Staten aan het land zijn opgelegd.

Daardoor dreigt een deel van de wereldwijde goudmarkt voor Rusland afgesloten te worden. ‘Als tegengewicht zal Rusland echter de eigen productie opvoeren,’ voorspelt Fitch. ‘Op termijn zullen er in Rusland minstens eenentwintig nieuwe mijnbouwprojecten worden opgestart.’

Anderzijds zal de goudproductie in China volgens Fitch dit decennium nagenoeg een status-quo laten optekenen. ‘Er zou nog een gemiddelde jaarlijkse groei van 0,2 procent kunnen worden gemeld, tegenover een gemiddelde stijging met 3,1 procent het voorbije decennium,’ aldus het rapport.

‘De groei zal echter worden afgeremd door de introductie van strengere milieuregels, een aantal sluitingen en de productiedaling van een reeks verouderende mijnen. Wel mag worden verwacht dat Chinese partijen meer in buitenlandse goudmijnen zullen investeren. In China is de vraag naar goud nog altijd beduidend groter dan de productie.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.