Rusland uitgesloten van Olympische Spelen en WK voetbal

Rusland is vier jaar niet welkom op belangrijke internationale sportevenementen. Dat heeft het Wereldantidopingagentschap WADA maandag bekendgemaakt, nadat recentelijk duidelijk werd dat de Russen dopingdata hebben gemanipuleerd.

Op internationale sportmanifestaties zal de Russische vlag en het Russische volkslied niet toegelaten zijn. Naast de Zomerspelen in Tokio 2020 wordt Rusland ook geweerd van onder meer de Winterspelen van 2022 in Peking en het WK voetbal van 2022 in Qatar.

Het twaalfkoppig Uitvoerend Comité van het WADA in het Zwitserse Lausanne kwam maandagvoormiddag unaniem tot die beslissing, aldus een woordvoerder. Het Russisch antidopingagentschap (Rusada) gaat meteen in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

Atleten die een onberispelijk dopingverleden kunnen aantonen, zullen wel onder neutrale vlag mogen aantreden. Gedurende vier jaar mogen verder geen belangrijke internationale sportevenementen (Olympische Spelen en WK’s) toegekend worden aan Rusland.

Geen gevolgen voor EK voetbal

Rusland moet zich geen zorgen maken over het EK voetbal van volgend jaar. Het WADA liet eerder al weten dat een schorsing niet geldt voor het EK, ‘omdat het geen mondiaal evenement of WK is’. De Rode Duivels spelen op het EK in Sint-Petersburg tegen de Russen.

Eind november adviseerde een WADA-panel om het Rusada te schorsen, omdat de dopingdata die in januari 2019 werden overhandigd aan het onderzoeksteam gemanipuleerd waren.

Het Rusada werd in 2016 al eens geschorst naar aanleiding van een rapport waaruit bleek dat er in Rusland sprake was geweest van een grootscheeps door de staat ondersteund dopingprogramma. Tal van Russische sporters, met name in de atletiek, waren niet meer welkom bij internationale wedstrijden. Vorig jaar in september werd het laboratorium in Moskou weer in ere hersteld, op voorwaarde dat duizenden dopingtests werden vrijgegeven. Dat gebeurde uiteindelijk erg moeizaam en niet volgens de regels.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20