Rusland stelt EU voor om dollar te vervangen door de euro

Rusland is bereid om dollartransacties in te wisselen voor de euro. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siluanov gezegd op het International Economic Forum in Sint Petersburg. De Russen koppelen wel een voorwaarde aan zo’n maatregel: Europa moet zich op ondubbelzinnige manier uitspreken tegen de laatste Amerikaanse sancties die werden opgelegd aan Moskou.

“Ons standpunt is dat de beperkingen die de Amerikanen opleggen van extra-territoriale aard zijn. De mogelijkheid om transacties in Amerikaanse dollar in te wisselen voor de euro hangen daarom af van de Europese positie tegenover Washington,” zei Siluanov, die ook eerste vice-premier is van de regering Medvedev.

De EU was oorspronkelijk voorstander van de Amerikaanse sancties tegen Moskou, maar heeft de regering Trump recent bekritiseerd omdat die handelsbelemmeringen oplegt aan derde landen. Zo kunnen Europese bedrijven geen handel meer drijven met Iran omdat de Amerikanen dat verbieden. De reden is eenvoudig. Ruim tweederde van de internationale handel wordt volgens de BIS (Bank for International Settlements) nog altijd in dollars verrekend. Wie nog zaken doet met Iran dreigt daadwerkelijk van het Amerikaanse financiële systeem te worden afgesneden. 

Ondubbelzinnig de kant van Moskou kiezen

“Mochten onze Europese partners ondubbelzinnig hun positie duidelijk maken, dan zouden we zeer zeker de Europese eenheidsmunt kunnen gebruiken om te betalen voor goederen en diensten die vandaag nog vaak het onderwerp van beperkingen zijn,” aldus Siluanov (foto onder) die daar nog aan toevoegde dat Rusland al met verschillende handelspartners, waaronder China, transacties verrekend in nationale munten.

Dat betekent dat indien de EU positief op het Russische voorstel zou antwoorden, de globale monetaire machtsverhoudingen overnacht van de VS naar Eurazië zouden verschuiven.

© EPA

Pro-Russische lobby binnen de EU wint aan belang

De kans dat dit gebeurt blijft miniem, al begint de pro-Russische lobby binnen de EU steeds meer aan belang te winnen.

De nieuwe Italiaanse regering roept in haar regeerakkoord op om de sancties tegen Rusland op te heffen. Ook in Wenen besliste de regering om naar aanleiding van de affaire Skripal geen diplomaten uit te zetten ‘om de bruggen met Moskou niet op te blazen’.

Dan is er nog Milos Zeman, de recent herkozen en onberekenbare Tsjechische president en vriend van Poetin, die zich sowieso tegen sancties verzet en ze ‘destructief’ en inefficiënt’ noemt.

Tenslotte wordt Duitsland steeds afhankelijker van Russisch gas, terwijl ook zowel Griekenland als Cyprus aanzienlijke Russische investeringen nastreven.

Toch blijft – zoals uit onderstaande tabel van Eurostat blijkt – het handelsvolume dat de VS en de EU samen realiseren onvergelijkbaar met wat de EU en Rusland samen verhandelen.

Meer