Key takeaways
- De Europese Unie heeft overeenstemming bereikt over haar 15e sanctiepakket tegen Rusland, gericht tegen entiteiten en personen die Moskou helpen bij zijn oorlogsinspanningen.
- Het pakket legt beperkingen op aan 52 extra olie- en gastankers, wat het totale aantal bestrafte schepen op 79 brengt.
- Bedrijven en personen die de verwerving van verboden technologieën door Rusland faciliteren zijn ook het doelwit.
De Europese Unie (EU) heeft een akkoord bereikt over haar 15e sanctiepakket tegen Rusland, dat gericht is tegen entiteiten en personen die Moskou helpen bij zijn oorlogsinspanningen. Dit nieuwste pakket zal beperkingen opleggen aan 52 bijkomende olie- en gastankers, wat het totale aantal bestrafte schepen op 79 brengt. Deze maatregel is bedoeld om de Russische “schaduwvloot” lam te leggen, een netwerk van ouder wordende schepen die zich bezighouden met illegale brandstofhandel onder obscure eigendomsstructuren. Dit meldt Politico.
De sancties van de EU strekken zich ook uit tot bedrijven en personen die de verwerving door Rusland van verboden technologieën faciliteren, waaronder goederen die essentieel zijn voor het Russische militaire apparaat. Deze beperkingen zijn bedoeld om de materiaalstroom naar Rusland via derde landen te verstoren, waardoor Moskou wordt belemmerd in zijn vermogen om zijn oorlogsmachine in stand te houden.
De grotere strategie van de EU tegen Rusland
Hoewel de overeenkomst de weg vrijmaakt voor goedkeuring door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken volgende week, is het slechts een eerste stap in een grotere strategie. Een groep van 10 EU-landen heeft opgeroepen tot strengere maatregelen tegen de Russische export van aardgas, aluminium en nucleaire brandstof in een poging om de financiële middelen van Rusland verder te verzwakken.
Het 15e sanctiepakket liep aanvankelijk vertraging op door bezwaren van Letland en Litouwen, die pleitten voor het schrappen van een clausule die bedrijven toestaat hun activiteiten in Rusland voort te zetten. Deze bepaling, die aanvankelijk in december 2022 werd ingevoerd en vervolgens drie keer werd verlengd, werd bekritiseerd omdat bedrijven ruim de tijd kregen om zich van de Russische markt terug te trekken.
Gebrek aan doortastende actie
Hoewel de onderhandelaars de impasse uiteindelijk hebben doorbroken door niet-bindende taal op te nemen die bedrijven uit de EU aanmoedigt om hun activiteiten in Rusland te staken, hebben sommige ambtenaren hun teleurstelling over het resultaat geuit. Het gebrek aan doortastende actie tegen de voortdurende economische activiteiten van Rusland weerspiegelt volgens hen een zorgwekkend gebrek aan politieke wil binnen de EU.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, erkende de druk op de aan Rusland grenzende frontstaten en kondigde een aanzienlijk financieringspakket aan om hun veiligheidsmaatregelen te versterken en grenscontroles langs gemeenschappelijke grenzen te ondersteunen. Deze toewijzing van 170 miljoen euro onderstreept het engagement van de EU om de landen bij te staan die rechtstreeks worden getroffen door de agressie van Rusland.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!