Waarom 1,9 miljoen vaten Russische diesel gestrand zijn op zee

Westerse sancties blijken doeltreffend te zijn in het raken van de Russische oliesector. Tientallen dieseltankers varen rond zonder bestemming.

Waarom is dit belangrijk?

Om Oekraïne te steunen en de Russische oorlogskas te raken, besloot het Westen om een boycot te implementeren op de verkoop van Russische fossiele brandstoffen. Begin februari ging voor de lidstaten van de EU een verbod in op de import van bewerkte Russische olieproducten over zee, nadat in december al een gelijkaardig verbod op de import van ruwe olie van kracht werd. Ook lanceerde de G7 een prijsplafond voor Russische olie. Die maatregelen blijken het gewenste effect te hebben.

In het nieuws: Dat is de grootste olievoorraad die op zee opgeslagen ligt sinds oktober 2020, toen de vraag op de energiemarkt in duigen viel tijdens de coronapandemie.

  • Een recordaantal volgeladen Russische dieseltankers voeren vorige week door een gebrek aan kopers doelloos rond op zee. Dat meldt de financiële nieuwssite Bloomberg.
  • Kopers mijden het gesanctioneerde goedje. Gepaard gaand met de zachte winter waardoor de vraag daalt, bevinden er zich momenteel ruim 1,9 miljoen vaten
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.