Het Syrische parlement heeft contracten goedgekeurd voor olie-exploitatie door twee Russische bedrijven. Het regime van Bashar al-Assad hoopt om zo de olieproductie opnieuw op gang te trekken na acht jaar oorlog en Westerse sancties.
Sana, het persagentschap van de Syrische staat zei dat de contracten de ontginning en productie op de belangrijkste oliesites toelaten. Onder meer een olieveld in het noordoosten van Syrië en een gasveld ten noorden van de hoofdstad Damascus. Het gaat om de twee Russische firma’s Mercury LLC en Velada LLC.
Het past in de strategie van het Syrische regime om ‘vriendelijke staten die ons steunden tijdens de oorlog’ ook de vruchten te laten plukken. Nadat de Rusland en Iran, hem hebben geholpen om het leeuwendeel van zijn territorium te heroveren, kijkt Assad ook naar die bondgenoten voor de heropbouw van Syrië.
De olievelden concentreren zich voornamelijk in het oosten van het land. Voor daar geweld uitbrak produceerde het Arabische land zo’n 380.000 vaten per dag. Vorig jaar was dat nog slechts 24.000 vaten, een daling van meer dan 90 procent. Voor de oorlog zorgden de olie-inkomsten voor meer dan een vierde van het overheidsbudget.
Grote krachten strijden om controle
Het is dus belangrijk voor het regime om de productie zo snel mogelijk weer op peil te krijgen, en Moskou kreeg de exclusieve rechten voor de heropbouw van de Syrische olie- en gassector. Er is echter één probleem: De VS en Koerdische bondgenoten controleren de belangrijkste olievelden nog steeds.
‘We houden de olie, onthou dat. We willen de olie, 45 miljoen dollar per maand’
Donald Trump, president van de Verenigde Staten.
En de Amerikaanse president is niet van plan om die op te geven: ‘We houden de olie, onthou dat. We willen de olie, 45 miljoen dollar per maand’, zei hij in begin november tijdens een speech in Chicago. Hoewel president Trump in oktober aankondigde dat hij zijn troepen zou terugtrekken uit Syrië, zijn er steeds enkele honderden manschappen ter plaatse gebleven om de olie in handen te houden. Maandag is zelfs een Amerikaans konvooi uit buurland Irak naar het noordoosten van Syrië getrokken, waarschijnlijk anticipeerden de VS op de beslissing van het Syrische parlement vandaag.
In een reactie benadrukte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat Amerikaanse pogingen om de olievelden van Syrië te beheersen ‘illegaal’ waren en neerkwamen op ‘diefstal’.