Troïka van Rusland, Iran en Turkije vormt de nieuwe wereldorde

In Moskou heeft een troïka bestaande uit Rusland, Turkije en Iran zich woensdag voorgesteld als ‘de meest efficiënte combinatie’ om een einde te maken aan het Syrische conflict.Het was de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (foto) die tijdens een persconferentie ‘de verklaring van Moskou’ voorlas en zei dat ‘de meest efficiënte combinatie degene is die u hier voor u ziet.’

Het gaat om niet meer of niet minder dan om een totale ommekeer in de recente wereldgeschiedenis. Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worden zowel de Verenigde Staten als de (leden van de) Europese Unie totaal buitenspel gezet.

70 jaar lang profileerden de VS  zich als de politieagent van de wereld en ook verschillende EU-landen (Frankrijk, het VK,…) eisten bij zowat alle grote wereldcrises een hoofdrol op. Maar beide continenten zullen – samen met de Verenigde Naties – voor het eerst in vele decennia totaal afwezig zijn in de bemiddelingspoging die een einde wil maken aan de nu al jaren aan de gang zijnde slachtpartij in het Midden-Oosten.

Een nieuwe wereldorde?

In hun plaats zullen dus het Rusland van Poetin, de Islamitische Republiek Iran – waarmee het Westen de voorbije 35 jaar zo goed als geen relaties heeft onderhouden – en het autoritaire regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, dat door de EU grotendeels wordt genegeerd, orde op zaken trachten te stellen.

De nieuwe wereldorde – die het dixit de Russische generaal Sergueï Choïgou ‘moeilijk slechter kan doen dan de vorige, omdat noch de VS, noch hun partners een reële invloed op het terrein uitoefenden’  – lijkt dus een feit.

De EU, noch de VS maken er deel van uit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20